Funcio financera

Clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,69 KB

Funcio financera: es una de les funcions bàsiques de lempresa, consisteix en la presa de decisions que integri les accions adients x aconseguir mitjans de pagament (desicio de finançament) i per a la seva utilitzacio (decisio inversio) dirigides sempre a la consecucio dels objectius de lempres. Per tant aquesta funcio aura de resoldre dus grans decisions: elegir els actius productius que han de ser adquirits per lempresa (d.inversio) i determinar les fonts de recursos necessaris per a invertir, tenint en compte la combinacio optima al minim cost (d.financ.)(dir on els trobem indicats). PMM: es el ombre de dies que per terme mitja dura el cicle comercials, es a dir que per terme mitja lactiu corrent rtriga a fer la volta completa des que comprem materies primeres fins que cobrem la venda als clients el pmm econ: temps q per terme mitja lempresa tarda en recuperar els diners invertits en lactiu circulant. (pm aprov,fabricacio,venda i cobrament)(aprov, cobrament) PMM financer: son els dies ddel cicle dexplotacio q lempresa sa de finançar ja que una part del cicle li poden finan´çar els proveidors [pmm financer=pmmecon-pmpagament] es invers. proporcional a la rotacio interesa que sigui curt ja que permet repetir mes vegades el cicle dexplotacio durant lex.econ i augmentar la rendibilitat. per reduirlo i augmentar la rotacio: millorar politica de compres (augment.rot. aprov) millorar control estoc seguretat(baixant estocsmitjansxist.), millorar productivitat de lempresa(augment.rot.fabric.) millorar vendes(augment rot.vendes) reduir termini cobrament clients(augment. rot clients), disminuir rot. pagaments. FM NECESARI: es l'AC mib que sauria de finançar amb recursos permanents, constitueix limobilitzat de lexercici en estocs de seguretat, deutes clients o disponible per tal de mantenir el ritme dactiv normal en lempresa, aquest sa de financar am recursos permanents per tal de mantenir els equilibris financers basics de lempresa. FMN=saldo mitja exist.+saldo mitja clients+necessitat mitjana de tresoreria - saldo mitja proveidors En termes generals el FM ha de ser positiu, pero exacmtament quin FM necesita una empresa? depen del PMM i rotacio: si PMM es alt: +FM= si PMM alt i rot baixa: FMN alt. ROTACIO: flux/saldo mitjja = SALDO MITJÀ:flux/rotacio.
ROT APROV= consum mat.1res (compres mat 1res-(Ei-Ef))/saldo mitja exist.1res mat(Ei+Ef/2 (de 1res mat)) =PM aprov= 365/rot aprov. ROT FABRIC= cost fabric(consum 1res mat+altres desp fabric)/saldo mitjà de prod. en curs. ROT VENDES= consum 1res mat+costos fabric+altres costos/s.m.productes acabats. ROT COBR= vendes/s.m.clients ROT PAG= compre(aprovis)/s.m.proveidors.


Viabilitat econòmica: el llindar de rendibilitatEs tracta de comprovar si l’activitat de l’empresa permetrà generar beneficis o no. Per aquest cal tenir una idea clara de quins seran els costos i ingressos de l’empresa, a més a més dels costos fixos i variables, i el preu de venda del producte. Amb aquesta informació podem aplicar el punt mort, eina que ens permet conèixer la quantitat mínima de producte que s’ha de vendre per començar a obtenir beneficis.Viabilitat financera:Primerament haurem de fer una previsió de les necessitats que haurà de menester l’empresa, i les exposarem en el pla d’inversions, que és un document que detalla i quantifica els recursos necessaris per a iniciar la nova activitat.
En el Pla d’empresa s’haurà de fer constar la quantificació del finançament necessari, determinar el tipus de font de finançament (públic o privat), i previsions anuals.- La quantificació del finançament necessari:Mitjançant el finançament haurem de aconseguir els recursos necessaris per tal de dur a terme les inversions. Per tal d’aconsegir aquests recursos l’empresa pot recórrer a diverses fonts (préstecs, lising, ampliacions de capital...) i aquests poden ser públics o privats:-Públic: les administracions públiques faciliten el finançament sobretot als projectes de nova creació, a través de finançament a fons perdut (sense compromís de devolució), préstecs amb interessos inferiors als vigents en el mercat, i la posada a disposició de promotors de serveis d’assessoria, administratius, locals.. sense cost/-Privat: per tal de concedir els préstecs demanen informació als promotors, la informació que cal presentar es variable segons l’entitat, i a més del formulari sol·liciten la presentació del pla d’empresa.- Previsions anuals:Abans de començar l’activitat de l’empresa els promotors hauran d’incloure una sèrie de previsions al pla d’empresa, per tal de conèixer l’estructura financera de l’empresa, la capacitat de fer front en cada moment els pagaments i la rendibilitat del projecte:-Balanç de previsió: mostra quina serà l’estructura patrimonial de l’empresa, la correspondència entre inversió i finançament per tal de garantir l’equilibri financer./-El resultat de l’exercici: pretén mostrar quins són els resultats previstos al llarg de diversos períodes./-Pressupost de tresoreria: es preveu que no es presentin moments en que l’empresa no pugui fer front als pagaments. Aquest és un document que recull, per a cada període de temps, quin serà el flux de pagaments i cobraments esperats, i determina quina serà la posició de tresoreria de l’empresa en cada moment./-Rendibilitat del projecte: un cop definits els fluxos de caixa, es determina quina serà la rendibilitat esperada del projecte. Es pot procedir al seu càlcul mitjançant als mètodes de termini de recuperació VAN I TIR.
La memòria del projecte empresarial:Una vegada s’ha comprovat que hi ha prous elements de viabilitat per decidir si es crea l’empresa, cal iniciar el procés per fer el projecte d’iniciativa empresarial. Com apunt de partida cal escriure la memòria del projecte empresarial en el qual figuri una escripció ordenada i justificada del projecte d’iniciativa empresarial, el qual es fonamental per fer conèixer les característiques i informar a tots aquells que puguin ser parts interessades (inversioes potencials, entitats bancàries..)L’estructura general:1. Introducció i presentació del projecte empresarial (descripció activitat empresarial, cracterístiques fonamentals de la idea de negoci.2. Promotors del projectes: dades personals i currícilum de les persones que formen part de l’empresa.3. Forma jurídica i òrgans de gorvern de l’empresa: descripció i justificació del tipus d’empresa que es crea.4. Localització i situació: comentari i argumentació sobre la ubicació del negoci.5. Estudi de mercat: explicació sobre la viabilitat del projecte.6. Anàlisi de les àrees de funcionament: descripció de les diferents àrees funcionals de l’empresa.7. Pla d’inversió i de finançament: justificació de la inversió que es farà, el pressupost d’aquesta i la manera de finançar-la.8. Calendari dels passos per a la creació de l’empresa.
Descripció dels tràmits documentals i administratius necesaris.9. Comentaris globals sobre el projecte com a conclusió.
Elecció de la forma jurídica:
És una de les decisions més importants, ja que se’n deriven un conjunt de drets i obligacions.Hi ha una sèrie de factors que condicionen l’elecció:-Capital inicial,/-Nombre de promotors /-Responsabilitat,/-Fiscalitat,/-Despeses de constitució.No hi ha una forma idònia per a totes les empreses en general, sinó que cadascuna ha d’escollir la que més s’ajusti a les seves circumstàncies.Els tràmits de constitució: una vegada decidit el tipus de forma juridica cal planificar el procés de tràmits administratius i documentals necessaris per completar la constitució formal de l'empresa: 1. Certficació negativa del nom de la societat: seleccionar la denominació per a l'empresa i comprovar mitjançant un tràmit en el registre mercantil, que no hi ha cap empresa amb el mateix nom. 2.Atorament de l'escriptura pública de cosntitució: es redacten els estatuts que regiran l'empresa i els pactes que determinaran les relacions entre els socis, davant d'un notari. 3. tràmits davant d'Hisenda: es solicita el numero didentificacio fiscal NIF es fa una declaració censal conforme sa iniciat lactivitat de lempresa es dona dalta limpost sobre activitats economiques iae i es legalitzen els llibres oficioals obligatoris. 4. tràmits SS: inscripcio empresa al registre SSes comunica linici de lactivitat i es fan els tramits per inscriure els treballadors contractats. 5. Tramits davant lajuntament: solicitud de llicència dactivitat com autoritzacio per iniciarla i la solicitud per fer obres si se nan de fer.

Entradas relacionadas: