C

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,71 KB

La taxa de mortalitat depen de factors com l'alimentació i recursos higenicosanitàris. Mortalitat alta a Russia i Africa
-MORTALITAT INFANTIL:
[Total de nens morts menors d'un any (x) / total de naixements (x)]· 1000
Tmi alta: superior al 35 ‰
Tmi moderada: entre el 15 i el 35 ‰
Tmi baixa al 15 ‰
La mortalitat infantil als paisos subdesemvolupats es causada per malalties infeccioses o parasitàries.
Un cop tenim la taxa de natalitat i la taxa de mortalitat ja tenim el creixement vegetatiu o natura de la població.
TN-TM=Creixement vegetatiu o natural.

5.3 La fecunditat: Nombre mitjà de fills per dona. Hi ha diverses fórmules per calcular.
1- Taxa general o bruta de fecunditat:
Nº de naixements en un any (x) entre les dones en edat fertil · 1000
Total de dones en edat fertil [15-20anys]
2- Taxa de Fecunditat per edats:
Nº de naixements en un any entre les dones entre 30 i 35 anys · 1000
Total de dones entre 30 i 35 anys
3- ISF (index sintetic de fecunditat:
Suma de les diferents Tfe ( taxes de fecunditat per edat ) = Mitjana de fills per dona
1.000
Perquè hi hagi un creixement es necesita 2,1 fills per dona. Els paisos desenvolupats tots están per sota de nivell de substitució. I en canvi els països subdesenvolupats estàn molt per sobre de nivell de substitució.

Les causes de la baixa fecunditat als països desenvolupats es un retard en l'edat del matrimoni o en l'edat de tenir fills, l'incorporació general de la dona al mon laboral o per exemple la generalitzacio de mitjans anticonceptius etc. Com la fecunditat es tan baixa en aquests països molts països han intentat insentivar els naixements (donar suport a que la gent tingui més fills) donant diners, subbencions. Crear llars d'infants gratuïtes, aumentar els permisos de maternitat.

En canvi els països subdesemvolupats el problema es al contrari, s'han hagut de fer polítiques anti natalistes, difondre'es mitjants d' anticonceptius, crear serveis de planificació familiar, facilitar l'abortament, la esterelitzacio masculina. Hi han casos extrems com la China, que si tens més d'un fill es posa una multa. Política de fill únic.



5.4 Altres indicadors demogràfics
La nupcialitat seria el nombre de matrimonis celebrats en un any per cada mil habitants, aquest indicador que en el passat era mol util ara ha perdut gran del seu valor, però si que en general ha servit en els estudis demogràfics de fa uns anys per exemple: la nupcialitat pot influir en el nombre total d'habitants. Per exemple quan la nupcialitat es retardava, baixava el nombre de fills.
5.6.Model de la transició demogràfica
És una teoria que intenta explicar l'evolució d'una població al llarg del temps.
Es va prendre per fer-la gran bretanya, pero aquest model es pot presentar per altres països pero en princcipi tots els paisos han de pasar per aquestes 4 fases.
1ª fase: ANTIC RÈGIM DEMOGRÀFIC
-Aniria desde la prehistòria fins al 1750.
-Tenim una mortalitat alta i ocil·lant, que fluctua, puja i baixa.
I una taxa de natalitat alta i ocil·lant, que puja i baixa.
I per tant no hi ha creixement de la població.
Estem a una societat rural, on s'han de tenir molts fills ja que son una asegurança pel futur, per treballar al camp. Però a la vegada també molt molta gent, aquestes ocil·lacions son deguts a las anomenades crisis de subsistència (crisis degudes a la natura), depenia que hi hagués bones o males collites, que hi hagués una epidèmia. Evidennment les condicions higièniques i sanitàries eren molt dolentes així com la alimentació, la gent moria de coses que la gent no es moria actualment. No hi ha cap païs que es trobi en aquesta fase.
TRANSICIÓ
La transició és una teoria que intenta explicar com la població passa dun antic regim a un regim nou. Té 4 fases. La transició demogràfica està partida amb 2.
*Lantic règim demogràfic: Taxa de mortalitat molt alta i oscil·lant, la natalitat també es alta i oscil·lant, per tant no hi ha crescuda demogràfica gairebé.
2ª Fase d'Expansió.
(1750-1880)
La primera característica es la devallada important de la taxa de mortalitat.
Millores en alimentació, condicions higienico-sanitàries.
Descubriment de la patata, que va treure la gana a molta gent. A Irlanda va ser molt important. En quant a millores de salud, es va inventar la calefacció amb carbó. També la sustitució de la llana pel cotó (que és molt mes higiènic). Per tant tots aquests avenços van fer devallar la mortalitat.



Entradas relacionadas: