Dents

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,45 KB

 

Les dents: òrgans durs,de color blanc-grogós. Superficies articulars: Os alveolar i Arrel de la dent. Entre l'os alveolar i l'arrel de la dent hi ha el lligament periodontal. Funció Mastegadora: acció dels músculs de la masticació. Les dents que transmeten les forces dels músculs de la masticació dels aliments. Segmentació dels aliments per l'acció conjunta dents-musculatura masticatoria. La saliva intervé estovant els aliments i lubricant el bol alimentari. ·Incisives: tallen, ·Canines: esquincen, · Premolars i Molars: trituren. Funció Fonètica: actua com una caixa de ressonància. Forma individual, les dents intervenen com a elements passius en relació amb la llengua o els llavis. Funció Estètica: bell somriure, ja que, integren junt amb els maxil·lars. Manca total o parcial dels elements provoca deformacions de major o menor grau. Funció de Preservació: mantenen l'espai a l'arcada dentària, mantenen l'os alveolar i mantenen la posició de la musculatura.

Color: dent ben calcificada és de color blanc-grogós en les dents permanents i de color blanc-blavós en les dents temporals.Les dents de les dones solen ser + blanques que les dents de les homes. En una mateixa dent hi ha diferencies de tonalitats: fosca la part cervical que la vora incisal. Aixo és degut a que la vora incisal té un guix inferior a la part cervical,solament està formada per l'esmalt, que és translúcid. Grandària: Variable en funció de les caracteristiques de l'individu. Morfologia dentària: factors hereditaris, factors adquirits ex:abrasió, sexe: les dents de les dones, són + arrodonides que les dels homes. Duresa: preparada per a resistir l'agressió física,química i microbiana.

Corona: superficie d'esmalt, color + blanc que la resta i de major duresa. Arrel: superficie de ciment.Color groguenc i menor duresa que la corona. 3parts terç apical,terç mig i terç cervical o gingival. Linia cervical o coll anatomic: linia que separa la corona de l'arrel. Cares lliures: cares que la dent que miren cap el vestibul i cap a la cavitat bucal. Cara vestibular: cares lliures que estan orientades cap el vestibul. Cares linguals: orientades cap a la cavitat bucal en les dents de l'arcada inferior. Cares palatines: les dents de l'arcada sup. Vora incisal: vora tallant de els dents incisives i de les dents canines.

Incisives: dents unirradiculars,amb vora tallant de direcció única, l'arrel es cónica. Canines: dents unirradiculars, la corona de les canines es + estreta a nivell cervical, l'arrel allargada prima i afilada. Premolars: dents unirradiculars, excepció de la 1r superior, que presenta 2 arrels. Molars: dents unirradiculars, molars inferiors tenen 2 arrels i els molars superiors tenen 3 arrels.

Dentació temporal: Dents superiors: Incisiva central: 8-12mesos,Incisiva lateral: 9-13mesos, Canines: 16-22mesos, 1rmolar: 13-19mesos, 2nmolar: 25-33mesos. Dents inferiors: 2nmolar: 25-31mesos, 1rmolar: 14-18mesos, Canines:17-23mesos, Incisiva lateral: 10-16mesos, Incisiva central: 6-10mesos. Dentació permanent: Dents superiors: Incisiva central: 7-8anys, Incisiva lateral: 8-9anys, Canina: 11-12anys, 1rpremolar: 10-11anys, 2npremolar: 10-12anys, 1rmolar: 6-7anys, 2nmolar:12-13anys, 3rmolar: 17-21anys. Dents inferiors: 3rmolar: 17-21anys, 2nmolar: 11-12anys, 1rmolar: 10-11anys, Canina: 9-10anys, Incisiva lateral: 7-8anys , Incisiva central: 6-7anys.

Esmalt: teixit acel·lular, sense irrigació i sense enervació, teixit periferic de la corona de la dent i s'uneix a la dentina en l'unio amelodentinària, i al ciment en la linia cervical. Composició: 96% materia inorganica, ex: fluor i carbonat de calci. 1% materia organica, ex: proteines. 3% aigua. Teixit + dur de l'organisme. Dentina: teixit + voluminos de la dent, situada per dintre de l'esmalt i en el seu interior es troba la cavitat polpar. Composició: 70%materia inorganica, ex: fluor, hidroxiapatita. 18%materia organica, ex:col·lagen, fosfoproteines. 12% aigua. Ciment: fina capa de teixit calcificat que cobreix la dentina de l'arrel, color groc i pàl·lid amb la superficie mate. Composició: 65%materia inorganica, ex:hidroxiapatita. 23% materia organica, ex: col·lagen. 12% aigua. Polpa dentaria: teixit connectiu variarà en funció de la morfologia dentaria. Composició: 75%aigua. 25%materia organica.

Entradas relacionadas: