Hbr

Clasificado en Matemáticas

Escrito el en catalán con un tamaño de 13,65 KB

 
el noucentisme:moviment cultural i artistic sorgit a catalunya a començaments del XX.representa l'aliança entre la burgesia i els intel·lectuals.el terme noucentisme el va crear eugeni d'ors,l'ideoleg del moment.etapes:-1906a1917:anys mes esplendorosos del moviment ,son els anys influits pel glosari d'eugeni d'ors.destada "els fruits saborosos de josep carner.-1917a1923:en akesta etapa el noucentisme comença a decaure a causa de conflictes socials i politics i enfrontaments entre patrons i obrers.cop destat de primo de ribera,eugeni d'ors marxa de catalunya.estetica:-civilitat:idea mitificada d'una societat sense conflictes,basada en la idea de la polis grega.-classicisme:s'inspirava en el mon classic grecollatí i defensava una obra basada en la rao.-mediterranisme:retorn als valors i als origens mediterranis dels antics grecs i llatins.literatura: el noucentisme va considerar que els generes k millor podien expressar els plantejaments ideològics i estètics del moment eren l'assaig(eugeni d'ors) i la poesia(josep carner).am el pas dels anys el noucentisme literari tambe va arrivar als generes narratiu i teatral.poesia:es basava en:-interes pel classicisme i rebuig del naturalisme i romanticisme.-rebuig esponteneitat i inspiracio.-defensa de l'artificiositat i de la obra.-valoracio d'una llengua literaria rica i precisa.josep carner:poeta mes destacat."els fruits saborosos",recull 8 poemes on es descriu el pas del temps(infantesa,madursa i vellesa).amb les anys abandona l'estetica noucentista i s'endinsa en una poesia simbolista.guerau de liost:pseudonim de jaume bofill i mates.va publicar "la muntanya d'ametistes",recrea el paisatge del montseny de manera idealitzada. "satires",descriu de manera ironica la societat de l'època.
vocabulari:cinta: barca per a pescar am trainya. bot de llum: emvarcacio petita k porta llum.varat: posat a laigua.bastiment: emvarcacio.cap:tros de corda.braça: mida ekivalent a 1,67 mtres. topografia:conjunt de peculiaritats k presenta la superficie dun terreny. celler: soterrani.cort:tancat destinat al bestiar.catpaxo: conill novell.lleixa: paisatge adosat a la paret. esbalçader: precipici. apariar:fer un adob.

modernisme.la poesia:per sobre de tot destaca la figura de joan maragall,un intelectual k es va comprometre amb el seu temps i va estar atent a les noves tendencies europees.maragall destaca tambe pels assaigs "elogi de la paraula i elogi de la poesia".el pensament poetic de maragall es basava en la teoria de la paraula viva,on presenta al poeta com akell k esta en contacte amb la natura. el primer llibre de maragall va ser editat per uns amics i es deia "poesias",ke eresn poemes escrits en castella.obra poetica:-poesias- visions i cants- les dirperses- mes enllà - seqüències. teatre:els artistes consideren el teatre un genere lliure,el mes complet,unia tots els arts i permetia expresar i difondre les idees del moviment.el teatre s'obre a les noves tendencies europees(drama d'arrel naturalista).el teatre naturalista:finalita era denunciar les injusticies socials i desvetllar la consciencia dels ciutadans.el model a seguir era henrik ibsen k feia obres realistes. joan puig i ferrater es lautor mes important dakest corrent regeneracionista i naturalista .destaca per les seves reflexions teorikes,amb contingut social i reflexio moral,"aigues encantades".el teatre simbolista:rebutjava les reivindicacions socials i consideraven k lart nomes podia dignificar el mon a traves de la bellesa i laritsta era l'encarregat de guiar a la societat pel cami correcte. akest teatre volia cridar l'atencio de l'espectador.a catalunya va influir el la obra de santiago rusiñol.rusiñol es l'autor mes popular i conegut del teatre modernista.va fer algunes publicacions,va impulsar les fests modernistes al cau ferrat de sitges,i va fer obres com l'auca del senyor esteve.

Entradas relacionadas: