La burgesia

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,29 KB

 
1 . Que es la monarquia absoluta?
· La burgesia del segle XLX no acceptava que tot el poder estigués en mons de l’ aristocracia de la monarquía absoluta. Lluís XIV rei de França, va ser un model de monarca absolut. Al segle XVII els monarques europeus concentraven tots els poders: governaven, cobraven impostos, dirigien la política exterior i l’exèrcit, elaboraven les lleis i eren jutges suprems.

· 2. Explica en què consisteix una monarquía parlamentària:
· Durant el regnat d’Isabel II , Espanya va convertir difinitivament en una monarquía parlamentària. La constitució del 1937 va establir la sobirania nacional, la divisió de poders i el reconeixament dels drets individuals dels ciutadants. La democratització va fer un pas endavant durant el Sexenni Democràtic i es va proclamar la PRIMERA REPUBLICA. Alfons XII va inagurar una nova etapa de monarquía de parlamentària i constitucional.

-3. En quins tres principis es basa el liberalisme?
L’ any 1789 a França va esclatar la revolució francesa que va acabar l’absolutisme i va ajudar a repartir el liberanisme per Europa. Als inicis del liberalisme les dones no tenien dret a votar i totes aquelles que estaven en contra, s’anomenaven sufragistes.

- ( als inicis del liberalisme).

- SOBIRANIA NACIONAL: dret a escollir les governants.

- PARLAMENT: vota una constitució que limita el poder reial.
4 .Burgesia industrial: TIPUS DE FEINA- Per construir una fàbrica, per comprar maquinària o per adquirir primeres mattèries, calia invertir una gran quantitat de diners (capital). (per aixo aquest nou sistema rep el nom de capitalisme)
Obrers: Treballen a la fàbrica a canvid’un sou.

Burgesia industrial: TEMPS LLIURE- Ànaven al tetre i a llocs divertits per distreu-res.
Obrers: Aprofitaven per estar a casa amb la familia.

Burgesia industrial: VESTITS- Anàven amb uns grans vestits i es passejaven pel passeig de Gràcia.
Obrers: Els borers anàven amb una gorra, un mocador al coll I amb el que podien per no semblar pobres.

Burgesia indutrial: BARRIS- Els barris eren molt bonics, amb gen perquè pueguesin admirar quan els burgesos passejaven pel barri.
Obrers- Els carrers eren: estrets, bruts i no estaven esfaltats.

Burgesia indurial: HABITATGES- Unes grans cases: sala d’estar, dormitoris, cuina i tot amb servei. (cases modernes i maques perque tenien diners)
Obrers: Mancats d’electricitat, aigua corrent i de clavegueram. Tenien terrasses i un pati. (Cases velles i pobres)

5.F V
V V
V F
V V

6. Quins factors van fer posible la industrialització?
La màquina de vapor, permetia fer moure altres màquines, aproftiant l’energia del vapor d’aigua.
El gran desemvolupament de l’agricultura i de la industria que es va produir entre els S. VIII i XIX que rep el nom de la Revolució Agrícula i Industrial. El ferrocarril i el vaixell de vapor eren molt més ràpids i més barats. Per fer moure màquines i altres vehicles que s’utilitzaven amb el carbó com a combustible. I també és va trovar una nova Font d’energia, més barata i més neta: l’electricitat.

Entradas relacionadas: