La publicitat subliminal

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,33 KB

 
2.2. Què pretén?

Així, doncs, la publicitat subliminal pretén arribar al subconscient (a la part del cervell on hi ha un conjunt actiu de desitjos, sentiments i impulsos fora del camp de nostra part conscient) a través de tècniques de producció d’estímuls, que solen ser textos o imatges exposats en anuncis publicitaris de forma molt ràpida, o bé amagats, invisibles per a la vista o l’oïda, es a dir, invisibles per a la part conscient del cervell (part que s’adona de lo que passa i la que es capaç d’analitzar, modificar, acceptar o rebutjar les proposes de l’exterior). És la part inconscient l’encarregada d’identificar aquests missatges i es la que produeix que de forma involuntària tinguem el desig de comprar lo que el spot ens proposa o bé de fer lo que de forma amagada hi és, que la majoria de vegades són les relacions sexuals. Els missatges subliminals també poden ser transmets en forma d’àudio i a la vegada amb imatges i textos, que es en el cas dels anuncis televisius o spots.


Un exemple de publicitat subliminal va ser produïda per l’empresa “
Vicary”, la qual va voler demostrar que la publicitat subliminal existeix. Van posar un anunci en el cinema on es veia gent que s’anava de pícnic. En l’anunci de forma ràpida i en un moment determinat va aparèixer un text que deia: Tens gana? Menja crispetes, i just després una frase que deia beu coca-cola, i després gent menjat i bevent, passant-s’ho be, però sense posar en cap moment un got amb coca-cola ni amb la marca publicitària, en aquest spot tampoc va aparèixer gent menjant crispetes. Era un anunci normal i corrent de gent fent un pícnic però amb dos frases subliminals en moments determinats. L’anunci amb aquestes dos frases va provocar un augment bastant elevat de la consumició de la beguda coca-cola i de la venda de crispetes. Dos dies després es va posar el mateix anunci però sense les dos frases subliminals, i el resultat va ser que la gent quasi no va consumir en comparació amb l’anunci subliminal.
Un altre exemple d’anunci amb missatge subliminal és de la cervesa Heineken, on al final diu: “Piensa en verde”. Relacionat amb el producte vol dir que pensis en el color verd de l’ampolla de la cervesa, però té un doble sentit amb missatge subliminal: pensar en qualsevol cosa amb contingut sexual.
3. Tipus de publicitat subliminal 
3.1. Imatges subliminals

-
Amb contingut sexual i doble sentit
Aquestes dos fotografies són les mateixes, però vistes des de diferents punts de vista. Les imatges estan estretes d’un periòdic anglès, on representa que s’anuncia una famosa marca de vi. En la primera imatge es pot observar una dóna mostrant una copa de vi. Si li donem la volta a la fotografia i la tallem en la barbeta de la dóna podem apreciar un cos aparentment femení tocant-se l’aparell reproductor.


Ajuntant les dos llaunes de
Pepsi, una damunt l’altre, podem veure que es forma la paraula
“SEX”. El disseny va provocar que fossin retirades del mercat el 1990, ja que els consumidors es queixaven de la poca discreció de la paraula en les llaunes, la qual es veia a l’hora de comprar-les quan eren amuntonades l’una amb l’altre.

Aquesta imatge pertany a un cartell publicitari on s’anuncien unes gafes de sol. A la part de la barbeta hi ha escrita, mitjan ombres i trossos de pèl, la paraula “SEX”.Va ser intencionada la posició d’aquests dos cartells publicitaris de Franca?En aquestes fotografies hi ha una gran quantitat de dobles sentits. En realitat volen anunciar un club, i lo ve que t’ho passaràs si hi vas. La nostra imaginació es capaç de percebre lo que en realitat vol anunciar el cartell...Portada de la pel·lícula “The Rifleman”, amb un doble sentit una mica evident.


-
Pel·lícules de Walt Disney amb continguts sexuals


A aquesta imatge de Disney, de la pel·lícula “Roger Rabitt”, just en el moment que Rabitt expulsa a la seva dóna, que es la que es veu en l’imatge, aquesta s’obre la faldilla intentant mostrar el seu aparell reproductor femení.
A la pel·lícula “Los Rescatadores” de Disney, en el moment en que els ratolins van a salvar a una amiga sortint d’una llauna s’observa que, on tindria que haver-hi una finestra, hi ha una dóna despullada.

En la pel·lícula de Walt Disney del “Rey Lleó” es pot veure com un conjunt d’estrelles en mig del cel formen la paraula “SEX”.

-
Altres tipus de missatges subliminalsA aquesta imatge es pot veure el logotip de la Coca Cola Zero, però amb un gran missatge subliminal. El logotip té que veure amb el tràgic accident de l’11S. Si et fixes només en el nom, ja es estrany: Coca Cola
ZERO, com el nom que ha rebut aquell lloc després de l’accident, Zona ZERO. Els dibuixos i els símbols que hi ha als costat de Coca Cola, representen les Torres, on per si fos poc es veuen representades a sota, en forma d’edificis alts.
La línia horitzontal que hi ha a sota de ZERO representa l’avió xocant-se amb les torres, les quals es veuen destruïdes just per la meitat, donant l’efecte de que cauen poc a poc.Per si això fos poc, lo que de lluny sembla una taca negra, augmentant-la es un home vestit de negra amb caputxa, representant, evidentment, la mort. La persona que va dissenyar aquest logotip volia fer-nos recordar a tots els tràgics moments de l’11S.


En el disc de “Las Ketchup” apareixen a les cantonades estranys tomàquets en forma de 6, que de forma subliminal son 666, el símbol amb que es coneix el diable. Amb aquest missatge es vol incitar a la societat a creure en Satanàs.

*La meva opinió personal del treball es que evidentment existeixen els missatges subliminals, i que, encara que ara ja no es detecten tan fàcilment com abans perquè legalment estan prohibits, es fan de nous, i no ens adonem.
Crec que els missatges subliminals són dolents, i estic a favor de que estiguin prohibits. No veig bé que de forma inconscient ens fiquin publicitat al cervell, que si volen fer publicitat i de veritat volen que comprem els seus productes, que diguin les coses clares i lo que de veritat conté el producte, i que es deixin de tanta porqueria inconscient, que per molt que posin “SEX” en els anuncis la gent no ho practicarà perquè ho posin de forma subliminal. Si la gent vol mantenir relacions sexuals les mantindran igual, tant si posen missatges com si no, i crec que les fan per perdre el temps i per complicar-se la feina. En general opino que els missatges subliminals són una perduda de temps, i que a lo millor de forma inconscient ens afecten, però no aconsegueixen manipular-nos del tot com pretenen.

Entradas relacionadas: