La Segona Guerra Mundial

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,39 KB

 

1.Causes i contendents de la II Guerra Mundial. Les principals causes de la guerra van ser:

A) Politica expansionista de Hitler i Mussolini.

-Alemanya va ocupar Austria i la va incorporar al seu imperi. -Poc despres, va ocupar els Sudets a Txecoslovaquia amb el pretext que en aquesta regió vivien molts alemanys. -En Març de 1939 Hitler va ocupar Txecoslovaquia i la va fer desapareixer com a estat. -Va annexionar la zona de Lituania. -Va remilitalitzar la zona de Renania. -Mussolini ocupavala zona d'Albania i la zona d'Etiopia.

B) Feblesa de les democracies i formació d'aliances.

-Les democracies occidentals van ser incapaces de frenar l'expansionisme nazi i feixista, tenia una politica de "no intervenció" com era el cas de França i Gran Bretanya. Es preocupaven mes dels conflictes interns. -Es van crear les següents aliances:

L'Eix Roma-Berlin--> Aliança entre Alemanya i Italia renovada a l'any 1939 amb el nom de Pacte d'Acer

Pacte Antikomintern--> Entre Alemanya i Japó, en contra de l'URSS i la seua expansió comunista.

C) Rebuig del Tractat de Versalles.

Italians i alemanys no acceptaven les condicions imposades, perque el tractat havia creat molta humillació i resentiment.

1.2 L'esclat del conflicte

-Es va signar entre Russia y Alemanya, el Pacte GermanoSovietic, que consistia en la no agressió mutua i en repartir-se Polonia. -Hitler volia invair Polonia i va començar per exigir la ciutat de Danzing perque vivien molts alemanys. -El govern polonés es va negar i l'1 de Setembre de 1939 Hitler va ordenar la invasió de Polonia. -El 3 de Setembre, Gran Bretanya i França declaren la guerra a Alemanya i aixi va començar la II Guerra Mundial.

2. El desemvolupament del conflicte.

1ª Etapa: Victories de l'Eix. A) Guerra rellamp--> Caracteritzada per la rapidesa i l'avanç de les tropes. Despres d'envair Polonia, els Nazis s'apoderen en 1 dia Dinamarca, en 1 setmana Noruega i en Maig van arribar a Holanda, Belgica, Luxemburg i la meitat de França incloent París. B) La batalla d'Anglaterra i la Guerra del Desert-->Hitler va decidir atacar a Gran Bretanya en la anomenada Batalla d'Anglaterra, que va consistir en bombardejos de la aviació alemana, pero el Regne Unit no va ser derrotat. -Hitler va començar a enfonsar els vaixells que es dirigien cap al Regne Unit. -Un nou front de guerra al Nord d'Africa. Tropes italianes van atacar Egipte, i van intervindre els Alemanys que van ser vençuts pels Britanics en "El-Alamein"C) Guerra als Balcans i Campanya contra l'URSS--> En 1940 Italia va atacar Grecia. L'exercit Nazi ocupe Atenes i tambe la nació de Iugoslavia. -En 1941 Alemanya va trencar el tractat amb l'URSS i van invair Leningrad i Moscu amb l'anomenada "Operació Barbaroja"

 2ª Etapa: Canvi de signe.Incorporació dels EE.UU.

-Japó va atacar la base Nord-Americana de Pearl-Harbour a l'any 1941. Aixo va significar que els EE.UU declaraven la guerra a Japó, Alemanya i Italia. -Japó va conquistar les colonies asiatiques de Gran Bretanya i França i va arribar a les Filipines.

3ª Etapa: Victoria Aliada i derrota Nazi i Japonesa.

-La resistencia Sovietica, va frenar a l'exercit Nazi en la Batalla de Stalingrad. Va significar la primera derrota alemana. -En 1944 tropes Americanes van desembarcar a Normandia, i aixo va significar l'alliberament de França i la retirada dels Alemanys mes lluny de les fronteres del Rin. -En 1945 els Soviets van alliberar Hongria i Polonia. -El 2 de Maig de 1945 Berlin es va rendir despres de que tropes sovietiques conquistaren Austria i Txecoslovaquia. Per altra part els aliats AngloAmericans havien invait part d'Alemanya i finalment Hitler es va suicidar el 8 de Maig. Alemanya va capitular. -La guerra es va prolongar fins a l'estiu de 1945. El president Truman de EE.UU va decidir llançar dues bombes atomiques a les ciutats de Hiroshima i Nagasaki. El 2 de Septembre es produí la rendició Japonesa i la guerra va finalitzar.

3.2 Les conferencies de pau.

Conferencia de Teherán--> Els 3 grans aliats, Gran Bretanya, EE.UU i l'URSS, es van reunir per primera vegada a Teherán a la qual van assistir Churchill, Roosevelt i Stalin. Es van prendre les primeres mesures militars conjuntes per accelerar la fi de la guerra, que ja es considerava guanyada.

Conferencia de Jalta--> La segona gran conferència on es va decidir l'eliminació del régim Nazi a Alemanya, la divisió d'Alemanya i Austria en quatre zones d'ocupació i una divisió similar de les ciutats de Berlin i Viena.

Conferència de Postdam--> Els nous protagonistes, Atlee, Truman i Stalin, es van posar d'acord en diferents aspectes referents a Alemanya( devolució de tots els territoris europeus conquerits per Alemanya, separació d'Austria...) i es va establir la frontera entre Alemanya i Polonia, i també es van evidenciar les discrepancies entre Americans i Sovietics.

3.3Creació de l'ONU. Es va fundar en la Conferéncia de San Francisco per a substituir a la Societat de Nacions tenia com a objectiu el manteniment de pau i la seguretat internacional, aixi com la cooperació de nacions.Tots els membres estan representats en l'Assamblea General.Existeix un Consell de Seguretat

Entradas relacionadas: