Poemes català tercer trimestre

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,76 KB

 
J. V. FOIX: SOL, I DE DOL, I AMB VETUSTA GONELLA...

Mètrica:Ens trobem amb un sonet clàssic, amb els dos quartets amb rima consonant encadenada ABAB ABAB i els tercets amb CDD CDD, els uns i els altres alternant les rimes femenines amb les masculines. L’esquema de rima és el següent:Af10, Bm, A, B; A, B, A, B;Cf, Dm, D;C, D, D.

Estructura:
- Primera part: els quartets. L’autor es veu a si mateix en un món purament imaginari.
- Segona part: els tercets. Hi ha un joc constant de contraposicions, en el primer tercet el paisatge antic és present i allò estrany no és estrany. En el segon, enllaçat amb el final del primer, es contraposen el <<desert sense estany>> i el <<tuc de neu>> on el poeta pot retrobar aquest paisatge antic, i el món imaginatiu a què es trasllada pot ser degut, indistintament, a un <<parany de Déu>> o bé a un <<engany del diable>>. Val a dir que, en la poesia de Foix, les contraposicions no s’exclouen necessàriament, sinó que poden ser complementàries.Tema: Es pregunta on és, cap on va, què desitja. Constata que, com a individu sol, és etern, com una encarnació del paisatge, que sempre és reconegut tant en desert sense estany, com en tuc de neu, sempre vagant a l’encontre de Déu o de l’engany del diable.

Recursos literaris: Ús d’una llengua molt depurada i expressiva que se serveix d’arcaismes i de girs populars, però també de neologismes encunyats pel poeta. El jo poètic es veu <<sol, i de dol>> a través del temps.

Entradas relacionadas: