Poesia trobadoresca

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,86 KB

 

               Domina
lausengiers∆→gelos (dentro)senhal(fuera
                 vasall


5 generes:La canço:genere amoros per exelencia.les seves estrofes o cobles expressaven el proces denamorament i fidelitat del trobador vers la dama.la tornada solia presentar el senhal el pseudonim que amagava el nom de la  dama
La dansa i la balada: generes de tematica amorosa per a ser ballada  amb un refrany breu que sanava repetint cantat pel cor.
tenço o joc partit:debat literari entre trobadors.
el plany:elogi funebre en record del senyor o dun amic mort
la pastorel.la:dialeg amoros entre cavaller i una pastora ambientat genralment en el mon rural
- Sirventès: Poemes d’atac ja sigui: personal, polític o ideològic.
el Guaita(és com el vigilant, normalment amic del trobador, es posava un tros lluny dels enamorats per avisar si arribava algú. ---variant de l’alba-
estils:Trobador lleu:estil poetic senzill i clar i trobador clus:estil poetic hermetic ple de paraules de gran dificultat en el seu sentit.
segle dor valencia:catalunya patia una crisi economica i industrial pero en cambi valencia estaba millor que mai  aixo va ajudar a  que els poetas puguessin dedicarsi a escriure i no a preocuparsi per sobreviure.
Diferencia trobador i joglar:Habitualment no eren els propis trobadors qui recitaven o cantaven les seves composicions, sinó que aquesta era una feina encomanada als joglars. Podríem dir que el trobador era l'autor i el joglar l'interpret.

guillem bergueda(1138.1196)Cerveri de girona(1259.1285)ramon llul (1232.1315)anselm turmeda(1352.1430)jordi de sant jordi(darreries del segle xiv-1424/1425)ausias march(1400.1459)joan rois de corella(1433/1443.1497)
Plena de Seny; Llir entre Cards; Amor, amor; Mon darrer bé; Oh foll amor.
analitzar el poema:es una cobla de vuit versos decasilabs amb rima creu creuada consonant 10A.10B.10B.10A.10C.10D.10D.10C.forma part de el cicle ''llir entre cards''el poeta compara el seu amor per la dama am els perills que un home passa en plena tempesta en el mar.ni el lloc que albira que el podria salvar ,en el cas de march, lamor de la dama no esta al seu abast i ,a causa de la dissort del desti, constata la indiferencia de la dama envers ell.nomes li queda una sortida en part venjativa:anar difonent el seu orgull pertot.
          

Entradas relacionadas: