Tema 6 socials polis

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,61 KB

 
L’avanç cap al sud: el regne de Lleó ocuà terres extremenyes actuals (1230), amb la unió de castella FerranII va donar un impuls decisiu en la Reconquesta. Comença: Guadalquivir i va conquerir Còrdova (1236) i sevilla (1248), alfons X Cadis i Múrcia. Portugal ocupà Faro 1249. Al xII només quedava el regne nassarita de Granada.
Repoblació guadalquivir: Una bona part dels terrritoris es van repartir en forma de grans latifundis als nobles, als clergues i ordres militars que havien participat en la reconquesta, aquestes van ser-ho per lleonesos, castellans i bascos.
La ramaderia:
la base de l’economia era la ramaderia ovina de la raça merina, produïa llana abundant i de qualitat, es destinava a l’exportació.
Rutes de Llana: s’exportava a les ciutts tèxtils dels Països baixos, Bruges. El comerç es concentrava a Burgos i d’alla nava als ports. XIII els mariners bascos i cantabrics van formar la hermandad de la Marina de castilla.
El poder de la noblesa: els senyors feudals tenien grans terres i l’exportació de llana estava en les seves mans. A castella no es va desenvolupar la burgesia, que hauria fet de contrapès al poder de la noblesa.
Mesta i comerç Castellà
Mesta: associació encarregada de regular la transhumància de les ovilles que transitaven x uns camins anomenats carrerades.
La llana era el producte d’exportacio principal del comerç Castellà.
L’exportacio de la llana va ser mlt afaborida x la Guerra dels Cent Anys entre frança i Inglaterra. Castella tambe venia a europo ferro i oli i n’importava productes manufacturats i draps de qualitat. Es comerciava amb França, Anglaterra i Flandes.
Institucions corona castella: el regne de castella estava format per un únic estat, amb corts i una mateixa llei per a tot el territori. La monarquia tenia uns poders més amplis, al voltant del rei van organitzar corts de consellers que va acabar convertint-se en Consell Reial. Curia (tribunal de justicia), cancelleria (administració) tresoria (finances)
Les corts de lleo son les més antigues de tota Espanya, la unió de casstella i lleo va donar lloc a les corts de castella i lleo. Els municipis tenien una certa autonomia i jurisdicció pròpia, els capítols van acabar se dominats per la noblesa ramadera.
Convocatòria de les corts: el rei convocava: nobles, representants ciutats i eclesiàstics, després els tres estaments es reunien per separat, es comunicaven per mitjà de missatgerss,

Entradas relacionadas: