L’Ajuntament: Organització municipal. L’Alcalde, els regidors delegats, la Junta de Govern, el Ple: competències que exerceixen

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,23 KB

 


5.3 ORGANITZACIÓ DELS MUNICIPIS Les institucions organitzatives del municipi es divideixen en 2 tipus:
A. Les necessàries o obligatòries:
A.1 El Batlle/Alcalde: el president de l’ajuntament o la corporació municipal és diu Batlle o Alcalde. És elegit pels regidors de l’Ajuntament per període de 4 anys, amb unes condicions: pot presentar-se alcalde qualsevol regidor, guanya alcaldia el regidor amb majoria absoluta, si cap d’ells té majoria absoluta (meitat+1) es nomena Alcalde al representat que ocupa la posició 1 en la llista més votada i si hi ha 2 llistes llavors és sorteja, pot perdre la posició d’alcalde per moció de censura i qüestió de confiança.
Funcions de l’alcalde: la funció més important que té es dirigir el govern municipal i l’adm, nomenar i cessar als tinents d’alcalde i regidors, convocar les sessions del planetari municipal, presidir les sessions de la junta de govern i per fer bancs, edictes i ordenances, dirigir la policia municipal i tota l’adm de l’ajuntament.
A.2 El plenari municipal o ple municipal: és l’òrgan assembleari de l’ajuntament i format pels regidors i el batlle/alcalde. Segons el nº habitants a cada municipi li correspon x regidors.
Atribucions del ple: les funcions que té són escollir i destituir a l’alcalde, controlar l’acció del govern municipal, aprovar els pressupostos municipals, aprovar les ordenances municipals, crear entitats locals menors.

Entradas relacionadas: