Cap al tard Joan alcover

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,24 KB

 

Impersonals:fenomes meteorologics i haver-hi

copulatius:ser,estar,semblar,pareixer(ésser)

transitius:necesiten CD ¿QUE?(riure's)->de ke?

intransi: CI o verb normal (giraR,enderreriR-se..)

pronominals:haver-hi, anar-se'n..

ALTRUISTA: DESINTERESAT

Modernisme:va sorgir un desig de modernitat en el mon intelectual catala.Els artistes,escriptors,pensadors.. En van adonar q el país anava enderrerit respecte a Europa,van deixar de mirar cap a Madrid i van emmirallar-se cap a França,Alemanya,Anglaterra.L'afany de modernització es va concretar en una voluntat d'obertura de a cultura cap als nous corrents culturals europeus.El Modernisme va ser un dels períodes mes esplendorosos en tots els camps:literari,artístic..

PRIMER Període:la revista L'AVENÇ va iniciar una campanya per promoure el català.

SEGON Període:Es va consolidar com a moviment i el 1911 va morir Joan maragall.El Modernisme va néixer marcat per l'enfrontament entre l'artista i la societat,primer volia elevar el nivell espiritual i cultural i nomes s'aferrava a les coses materials.Els fills de la burgesia es podien dedicar a la creació de manera profesional. En poesia:maragall novela:Víctor catala, dramaturgs:santiago rusiñol.

Joan MARAGALL

BCN 1860-1911 fill de família burgesa textil.Estudia Dret i dedica una part de sa vida en el negoci familiar als 30 comença a destacar en periodístic i poeta.El 1890 entra en el diario Barcelona i colabora am l'Avenç.Va introduir ides del filosof alemany Nietzsche, va traduir a Goethe i altres i va desenvolupar un autentic paper de guia cultural. poesies(1895),visions&cants(1900)Enllà(1906)El compte Arnau(1911)Seqüències(1911)Nausica(1913). La poesia Maragallina te dos GRANS BLOCS:

-espontaneista:exalta la creativitat individual i la contemplació del mon que l'envolta.

-regeneracionista:Maragall treballà en elaboració d'una mitologia nacionalista q mostrés caracter colectiu del poble català

NOUCENTISME:Comença al 1906 i acaba al 1923, les idees q impregnaven la seva manera de fer han perdurat molt mes enlla de l'estricta etapa noucentista.Els noucentistes van tenir mol clar q sense el poder polític no era posible construir una cultura normal,per aixo van participar en la política i institucions.L'ideoleg va ser Eugeni D'ors i l'home clau de la reforma lingüística Pompeu Fabra.

Avantguardisme:Moviments literaris i artístics(Futurisme,Dadaisme,Surrealisme..)q volien trencar amb el pasat.Va sorgir al començament del XX i defesava el progrec tecnic.Un dels detonants mes directes va ser la 1ª GM.

TRETS DE LA POESIA AVANTG:

-el collage lingüístic: incorpora paraules k no son propies de la nostra llengua.El collage iconic,l'us de diversos tipus de lletra,l'eliminació de puntuació i mayuscules,els espais en blanc,l'ús del caligrama.

Entradas relacionadas: