Aloma Ramón Llull

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,29 KB

 

Ramon LLull (1232-1316)? Va nxer a Mallorca.32anys stva kasat i am2 fills. n aket momnt se li apareix Jesucrst i sn va a 1 knven a aprndr rligio, +tard apendria àrab. Obra? 1r període:skriu 1obra nciklopedika q vol ser un recull d tot l sber medieval,es diu "llibre de contemplació de Déu". 2n Període: Té 2 bases: base quaternària:es basa en 4 idees bàsiques. base ternaria:es la base quaternaria simplificada per que tothom ho pugui entendre. Els llibres s'anomenen Art, i Arbre(de ciència o filosofia) +obres: Llibre d'Evast e Alorma e de son fill, el Blanquerna. Fèlix o llibre de les meravelles. Llibre de Gentil e tres savis. En poesia: Himnes i cants religiosos a Déu i a la Verge MAria, Lo desconhort i Cant del Ramon. En el desconhort comença desanimat però finalment es recupera i al Cant del Ramon comença desanimat i acava am crisi i sense poderse recupera ja que veu k la seva vida sacava i li falta temps.

3rperíode:No scriu grns obres sobre l'art si no k skriu mes obres curtes sobre filosofia, teologia i lògica.Obres: Phontosticus:Disputa entre el clergue Pere i pere el fantastic.

Canço de Croada: Viatge al Concili de Delfinat o Viena per a demanar una croada pacífica i escriu aquesta cançó am objectiu d'animá. No li organitzen i després se'n va a Búgia per convertir als moros, es apedregat i malferit i ha de tornar sense complir l'objectiu. Evolució dels generes:

 EpopeiaNomun  Novel·la
 Poema èpic Crònica Ficció en prosa escrita. Discurs hitòric.
 Historia+llegenda en vers oral. Hist.+Llegenda comença oral acava escrit. Historia en prosa i escrita.

Cròniques:

Llibre d'Evast e Aloma e de son fill El Blanquerna: Evast i Aloma son ls pares d Blanquerna, el volen casar amb Natana pr retirar-se a un monestir. Blanquerna també vol fer vida religiosa i convenç a Natana perquè es faci monja i ell es fa hermita. Quan mort el Papa de Roma el proposaran a ell kom a nou papa i ell aceptara, organitzara croades de predicacio pacifica i finalmen l'universalització del cristianisme, un cop fet aixó es retira i torna a la vida d'hermita. Fa un llibre que es diu Llibre d'Amic e Amat.

Fèlix o llibre de les Meravelles: Preten explicar com s'auria dedukar un princep.Està dividit en 10 llibres de temes diferents. El fil nnarratiu es que Fèlix viatja pel món per veure com els homes no adoren Déu. El setè llibre o llibre de les besties es una historia autonoma, i es una faula. Conté apòleg(ensenyansa moral).

Llibre de Gentil o dels tres savis: Tracta d'un noi q no sta convençut de cap religió i va a trovar tres savis que representen el Jueuisme, Cristianisme i Islamisme. Aniran parlan d'una serie de temes, cadascu defensan la seva religió. Acava sense explicar quina es la millo. els dos motius per que no ho explica són: Volia deixar clar que les tres religions coincideixen, i volia que tu deduisis el final.

Entradas relacionadas: