Anatomia4

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,89 KB

 
ELS MÚSCULS DEL MEMBRE INFERIOR: Gluti major: origen, part superior del coxal, va baixant sacre i còccix; inserció, part posterior del fèmur. Acció: extensió i rotació externa de la cuixa, contribueix a mantenir la bipedestació. El nervi ciàtic passa per baix d’ell. Gluti mitjà: origen, part mitjana del coxal; inserció, al trocànter major del fèmur. Acció: abducció, i rotació interna de la cuixa. Gluti menor: origen, cresta ilíaca fins al trocànter major del fèmur. Acció, abducció i rotació interna de la cuixa. Piramidal de la pelvis o piriforme: origen cara anterior del sacre; inserció, trocànter major. Acció rotació externa de la cuixa. Músculs anteriors de la cuixa: extensors Sartori és el múscul més llarg del cos; origen, de l’espina ilíaca antero superior creua la cuixa en diagonal fins a inserir-se a la zona supero interna de la tíbia; és el més superficial de la cara anterior de la cuixa Produeix la flexió de la cuixa, (rotació i abducció). Quàdriceps crural, és el múscul més gran del cos; format per: recte anterior, vast extern, vast intern i crural. Recte anterior, origen, l’espina ilíaca antero inferior del coxal. Vast extern: origen,la cara externa del fèmur. Vast intern: origen, la cara interna del fèmur. Crural: origen, la diàfisi del fèmur. Tots quatre es junten formant un tendó comú i s’insereix en la ròtula i part anterior de la tíbia., tuberositat tibial. És extensor del genoll i col·labora en la flexió del maluc. Músculs medials de la cuixa, Adductor major de la cuixa, origen, la part adductora: branca inferior del pubis, branca de l'isqui, i la part extensora: tuberositat isquiàtica; inserció, la part adductora: línia aspra del fèmur, i la part extensora: còndil intern del fèmur. Acció: adducció i flexió de la cuixa. Adductor menor de la cuixa, origen, cos del pubis; inserció, part superior de la línia aspra del fèmur. Acció: adducció i flexió de la cuixa. Adductor mitjà de la cuixa origen, cresta i símfisi del pubis; inserció, línia aspra del fèmur. Acció: adducció de la cuixa.

Músculs posteriors: tenen una inserció comú en la tuberositat isquiàtica. Bíceps crural o femoral, origen, el cap llarg surt de la tuberositat isquiàtica i el cap curt de la línia aspra del fèmur; inserció al cap del peroné. La seva funció és flexionà la cama i estendre la cuixa. Semitendinós, origen, tuberositat isquiàtica, inserció, part posterior del còndil tibial intern. Semimembranós, origen, tuberositat isquiàtica inserció a la part posterior del còndil tibial, els dos s’insereixen a la part interna de la tíbia i la seva funció és la de flexionar la cama i extenen la cuixa. Músculs de la cama: Músculs anteriors Tibial anterior, origen,l còndil extern de la tíbia, baixa seguint la tíbia, es forma un tendó i passa a la cara plantar del peu on s’insereix a la cunya medial i al 1r metatarsià, la seva funció es la de flexió dorsal, abducció i rotació interna del peu. Extensor llarg del dit gros, origen, la cara anterior del peroné fins a la falange distal del dit gros; la seva funció és la d’extensor del dit gros. Extensor llarg dels dits, origen, còndil extern tibial i part superior del peroné fins a les falanges distals dels quatre últims dits; la seva funció és la d’extensió dels quatre últims dits. Músculs externs o laterals: Peroneu llarg, origen, cap i terç superior del peroné, el tendó passa per darrera del mal·lèol peroneal, creua la planta del peu fins a inserir-se al 1r metatarsià i cuneiforme medial.. La seva funció és abducció i flexió plantar del peu. Músculs posteriors profunds: Flexor llarg comú dels dits del peu, origen, la cara posterior de la tíbia, el tendó passa per la part posterior del mal·lèol tibial i s’insereix a les bases de les falanges distals dels quatre últims dits. Flexor llarg del dit gros del peu, origen la cara posterior del peroné, i el tendó passa per la part posterior del mal·lèol tibial i s’insereix a la base de la falange distal del dit gros. Músculs posteriors superficials Tríceps sural: format pels bessons i el soli. Els bessons són més superficials i el seu origen són els còndils, medial i lateral del fèmur. El soli va del terç superior del peroné i de la tíbia; tots ells convergeixen i s’insereixen en el tendó d’Aquílies al
calcani. La seva funció es elevar el taló, calcani.
Músculs plantars: Flexor curt dels dits, des del calcani s’inicia el múscul que forma quatre tendons que s’insereixen a les falanges mitjanes.

Entradas relacionadas: