Antologia de la poesia catalana

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,56 KB

 
Reus, Catalunya, el 20 de Mayo de 1922.
Perteneciente a un família acomodada y culta, recibió una tardía educación elemental y un gran apoyo en su sólida  formación intelectual. Entre 1958 y 1968 vivió en Londres y posteriormente en Hamburgo donde trabajó como lector de la Rowohlt Verlag. De regreso a Cataluña en 1963, ocupó la dirección literaria de Seix Barral, se licenció en Filosofía y Letras en 1968, y trabajó como profesor de Lingüística y Crítica Literaria en la Universidad Autónoma de Barcelona.  Esta época marcó su mayor desarrollo intelectual reflejado en el reconocimiento general de la crítica.
Es autor de una de las más relevantes obras poéticas de la literatura catalana de la posguerra, reunida luego en el volumen  "Les dones i els dies" en 1968 ("Las mujeres y los días").
El 27 de Abril de 1972, pocos días antes de cumplir cincuenta años, se quitó la vida en su piso de San Cugat. 


María Mercè Marçal i Serra (Barcelona, 13 de Novembre de 1952- Barcelona, 5 de juliol de 1998) va ser una poeta, catedràtica de català, narradora i traductora catalana, i també activista feminista, lesbiana, nacionalista catalana i comunista i per un temps, editora. Usà com a nom de ploma María-Mercè Marçal.


Joan Margarit i Consarnau (Sanaüja, 11 de maig del 1938) és poeta, arquitecte i catedràtic jubilat de la Universitat Politècnica de Catalunya.
La seva és una poesia sorgida de la necessitat d'explicar-se i explicar-se el món `com acostuma a passar sempre amb la bona poesia. L'altra gran definició és la romàntica, la moderna, és a dir, la que considera la poesia, la literatura com un ús intransitiu del llenguatge, com un art del llenguatge. Joan Margarit va més enllà de la representació de la realitat mitjançant la paraula, tot i que la utilitza per a representar-la o recrear-la o reescriure-la..., alhora que es refugia en les paraules per a fer-ne art. 


Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998). Poeta, dramaturg i artista plàstic. És un dels fundadors del grup artístic "Dau al Set", i autor d'una obra que no contempla les fronteres entre les diferents disciplines artístiques. 

La seva obra literària, de dimensions excepcionals, es caracteritza per l'experimentació amb el llenguatge i la utilització de tot tipus de tècniques i estils, des dels models estròfics clàssics, fins a la poesia conceptual, el teatre surrealista i els guions de cinema experimentals. Aquest procés continu d'investigació metalingüística l'encamina progressivament cap a la poesia visual, l'escultura i la performance. 
Joan Brossa va ser soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

Entradas relacionadas: