3

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,97 KB

 
Tirant lo Blanc
Tirant lo Blanc es la novel·la catalana mes important de tots els temps i la més coneguda arreu del món pels especialistes. Destaca per dos aspectes:
- La categoria de novel·la total que té l'obra: és una novel·la cavalleresca, històrica, eròtica, d'aventures...
- La modernitat, deguda al realisme, i que comprén aspectes encara avui tan sorprenents com, entre d'altres: la desmitificació, la ironia, l'erotisme o l'ús de diferents tipus de llenguatge segons els personatges i les situacions.
Autor, argument i estructura
Joanot Martorell va ser, com el protagonista de Tirant lo Blanc, un cavaller. Com a tal, doncs, coneixia perfectament el mon que retratava. Provenia d'una familia de gran prestigi social i econòmic, però que es va anar arruinant. Això el va portar a viatjar (a Anglaterra,Portugal,Nàpols..) en intents successius de redreçar la situació, que tanmateix no va sinó empitjorar. Són conegudes les lletres de batalla que intercanvia amb cavallers diversos, sobretot amb el seu cosí Joan de Monpalau, pel fet que aquest havia tingut relacions amb una germana de Martorell, tot trencant després les promeses de matrimoni que li havia fet. De vida bregosa, doncs, i amb problemes econòmics, Joanot Martorell no arribaria a veure publicada la seva novel·la Tirant lo Blanc, que devia escriure cap als cinquanta anys i que fou editada postumament, el 1490, per Martí Joan de Galba, amic seu i considerat durant molt temps coautor de l'obra. El Tirant pot dividir-se en diferents parts a partir de les estades del protagonista a indrets tan diversos com Anglaterra, Sicilia i Rodes, l'imperi grec, el nord d'Àfrica i, novament, l'Imperi grec. Finalment, els últims capítols ens parlen dels esdeveniments a l'Imperi Grec posteriors a la mort dels dos protagonistes, Tirant i Carmesina.

Entradas relacionadas: