Aram i Iorgos

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,16 KB

 

Quadern dAram és un relat que explica vivències i records. Dentrada, convé tenir clar que hi ha una diferència evident entre lordre real en què es van esdevenir els fets i lordreen què són narrats. És a dir, és important diferenciar clarament la «història» i la «trama», atès que en aquest text hi ha nombroses alteracions de lordre temporal.
Capítol 1 1. La narradora-editora viatja a Rodes, a la darrera dècada del Segle XX, i allà decideixque escriurà una novel·la sobre el genocidi del poble armeni.2. Els lectors són informats de lexistència dun document manuscrit que explica la història dAram i Marik i de quina manera la narradora-editora va arribar a obtenir-ne una còpia.
Capítol 2 3. Es presenten dos personatges, Aram i Iorgos (lun armeni, laltre grec), mentrebussegen pel Mediterrani durant els anys vint del Segle XX.4. La narradora-editora proposa fer un salt enrere en el temps per tal que els lectorspuguem conèixer més coses sobre els dos personatges.
Capítol 3 5. Aram i la seva mare, Marik, són a Atenes, sobrevivint amb penes i treballs, com altres refugiats armenis. Aram té quinze anys i sovint pateix malsons.6. Aram recorda la plàcida vida familiar de la infantesa a Trebisonda, així com el viatge al monestir de Narek. . Aram i Iorgos es coneixen i comença una llarga relació damistat.
Capítol 4 8. Aram i Marik són al vaixell que els portarà cap a Marsella. Pel camí passen perCorint, Bríndisi i Gènova.
9. Aram recorda com van arribar a casa de Grigor, un cosí de la seva mare que vivia en un poble a prop del llac Van, i com van haver de marxar-ne poc després dhaver-shi instal·lat.10. Aram recorda els preparatius i la fugida cap a Ecmiadzin, de la qual destaca el robatori dels cavalls per part duns lladres kurds i la mort dIrina, lesposa de Grigor.Capítol 5 11. Aram i Marik han arribat a Marsella. Aram no pot escriure temporalment i ésMarik qui redacta les seves vivències. 2. Marik recorda el camí cap a Ecmiadzin i matisa algunes de les informacions que Aram havia exposat anteriorment. 3. Marik presenta els membres de la seva família: el seu marit Vahé, les seves filles i la seva mare. 4. Marik recorda alguns episodis de lestada a Atenes, com el duna dona, a qui havien raptat i violat les nétes, que retreu a Marik que plori per les seves filles mortes, ja que almenys van tenir una mort ràpida. 5. Marik reflexiona sobre lextrema duresa dels fets que ha hagut de viure Aram. 6. Marik recorda alguns fets esdevinguts durant el trajecte cap a Ecmiadzin: la mort dIrina, com els va seguir el gos de Gabriel i com, un cop a la ciutat, van haver de marxar-ne gairebé immediatament, donat que les possibilitats de supervivència eren ínfimes per la gran quantitat de refugiats que hi havien acudit. 7. Marik recorda larribada a Jerevan i el que hi va passar: Grigor aconsegueix feina de forner i demana a Marik si es vol casar amb ell. Ella no pot donar-li una resposta positiva perquè té esperances que Vahé encara sigui viu. Grigor buscarà una altra dona i li diu a Marik que, passat un temps, shaurà despavilar tota sola. 8. Marik sassabenta pel doctor Arshag que Vahé és mort. Atès que Vahé i el doctor havien estat companys destudis, Marik accepta lajuda que aquest li ofereix, fins que, més endavant, decideix que emigraran cap a Marsella via Atenes.Capítol 6 19. Aram i Marik continuen a Marsella. Es produeixen notícies engrescadores (ésabsolt un estudiant armeni que havia estat acusat de la mort dun dels màximsdirigents de la matança contra els armenis), que la comunitat armènia a Marsellacelebra amb festes tradicionals.
20. Tant Aram com Marik estan molt ocupats, ja sigui treballant o ajudant altres refugiats.
Aram sospita que Der Arshavir vol casar-se amb la seva mare, i ell no shi oposa.
21. Noves notícies que Aram valora positivament: són assassinats diversos responsables de la mort de milers darmenis, entre els quals sinclouen les nenes i làvia.
22. La família de Grigor comença a refer la seva vida a lArmènia oriental.
23. Aram reflexiona sobre la veritable naturalesa dels perills. És perillós el mar o són més perillosos els homes?
24. Aram explica que sha promès amb Alèxia, la germana petita de Iorgos, i que tota la família de la futura núvia ha rebut la notícia amb alegria.
Capítol 7 25a.Marik rep una carta del pare Mesrob, procedent del monestir de Venècia onhavia estudiat Vahé quan era jove.
25b.A partir daquesta carta i dalguns poemes escrits per Vahé, sexplica com era
Vahé i quins eren els seus interessos a la vida.
26. Marik explica el seu estat dànim, denyorament i de solitud, i posteriorment diu que ha acceptat la petició de mà que li ha ofert Der Arshavir.
27. Marik explica a grans trets un accident que Aram ha patit a la feina, les conseqüències futures i les causes que, segons ella, lhan ocasionat.
28a.Marik explica la visita dalguns amics de Vahé. 28b.En aquesta visita els donen detalls sobre la mort de Vahé i els lliuren documentació (les declaracions de dos testimonis) relativa al cas.
Final i epíleg
29. La narradora-editora explica que Aram i Alèxia es van casar.
30. Finalment, hi ha un parell de qüestions que desperten linterès de la narradoraeditora. Duna banda, el recorregut que va fer el quadern: com va anar a parar a mans de la família Kondos? Daltra banda, els camins vitals que podrien haver triat Aram i la seva família. Sobre aquests temes, la narradora exposa algunes suposicions.

Entradas relacionadas:

Etiquetas:
resums capitols