Argument la bogeria Narcís oller

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,28 KB

 
EMILI VILANOVA
Relacionat amb el costumisme , literatura de gran valor, que capta el mon real i clara demostració de la riquesa de la llengua catalana. Emili constitueix un veritable mon propi amb una galeria considerable de personatges i situacions que permeten reconstruir molts fragments de la vida de finals de s.XIX. Cenyint-se a les activitats de la menestralia i de les classes populars. Els quadres de costums d’Emili conserven un rerefons de detalls essencials de la condició humana.

NARCÍS OLLER
· UN NARRADOR EN SINTONIA AMB EL SEU TEMPS
Narcís ha de lluitar contra la tendencia ROMántica, que el desvia sovint de l’objectivitat narrativa i el porta cap a terrenys que entren de ple en el sentimentalisme i el moralisme. La primera novial publicada es La papallona(1882). Joseph Yxart i Joan Sarda orienten a Oller i l’estimulen a seguir les tendencies narratives del seu temps. Ells defensen la Concepció de la novela com a genere, valoren la visió subjectiva d’aquesta realitat, la d l’escriptor. No acaben d’acceptar l’objectivisme estricte i les teories deterministes de Zola.


UN PROJECTE NARRATIU AMBICIÓS: EL RETRAT DE LA SOCIETAT DEL SEU TEMPS
Aconsegueix premis en els Jocs Florals. Amb La papallona obté un gran exit i una acollida molt positiva. També arran d’aquesta novela, Oller coneix escriptors castellans com Pereda, Galdós o Pardo Bazan. Es adequat, referir-se a aquesta obra com la primera novela que sembla participar dels aires literaris de la seva epoca. Oller intenta inserir-hi materials costumistes que espatller el tractament de la relitat.

Entradas relacionadas: