Asdas

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,86 KB

 
EL MARXISME SANARÀ ELS MALALTS Doc gen Cron: cap al 1964 Estil: surrealisme Tèc: oli Suport: fusta 76cm x 61cm
Loc: Coyoacán, Districte Federal, a Mèxic
Context històric
Surrealisme. Frida Kahlo neix a Cooacán el 6 de juliol de 1907 i va morir a l’edat de 47 anys en plena Guerra Freda, la seva vida va estar marcada pel patiment k reflexa molt en les seves obres. Lòbra a comentar es situa en plena guerra freda i durant aquesta es van produir diversos conflictos politics i militars. Aquests van ser els principals: bloqueix de Berlin, guerra de Corea, crisis dels míssils i la guerra de Vietnam.
Aquesta obra “El Marxisme curará els malalts” pertany al surrealisme que tenia com a objectiu realitzar una revolució total, era fruit de l’estudi de Freud, els surrealistas intentaren reflexar una realitat més autentica a traves de l’expressio de l’inconcient.
Anàlisi formal Elements plàstics
A mesura que el dolor que pateix és més gran i la medicació és més forta, les seves pinzellades serán més lliures i ràpides, i la precisió en el detall menor. Composició El quadre guarda una certa simetria: les crosses que cauen formen les línies del triangle compositius, la figura de Kahlo ocupa l’espai central de l’escena i el paisatge es divideix en dues meitats: a l’esquerra hi ha rius, els països vermells, URSS i Xina, i el colom de la pau; a la dreta, una explosió i sang travessan la terra, l’àguila americana amb el cap de l’oncle Sam i cos de bomba és agafada pel coll pel rostre de Karl Marx. Estil
L’obra de Frida Kahlo ha estat englovada tradicionalment dins del surrealisme però tot i així, Frida va mantenir-se força impermeable respecte els models europeus i va optar per la iconografia nadiva i els seus símbols. Interpretació Contingut i significació La vida de Frida de Kahlo va estar marcada pel sofriment; l’artista mexicana que ja era d’idees comunistes, s’aferrà encara més al dogma marxista en els darrers anys de la seva vida, quan el dolor era més intens, amb l’esperança de trobar algun sentit a tant patiment. La mort d’Stalin la deixa emocionalment i políticament tocada.
L’artista es representa amb la cotilla de pell, símbol dels seus patiments, davant d’un paisatge dividit en dues meitats: a la dreta els rius blaus que banyen la Terra contrasten amb els països vermells, URSS i Xina, i damunt s’enlaira el colom de la pau; a l’esquerra, l’explosió que amenaça la Terra provoca rius de sang, i l’àguila americana amb cap de l’oncle Sam i cos de bomba agafada per Karl Marx, simbolitza que serà el marxisme qui alliberi el món de l’imperialisme i porti la pau.
Les dues mans (una de les quals porta l’ull de la saviesa), sostenen l’artista la qual es desempallega de les seves crosses com una curasió miraculosa.
Funció Això és l’intent de l’artista de refugiar-se en dues de les poques coses que li podien alleugerir el patiment: la ideologia marxista i la pintura.


ELOGI DE L’AIGUA Doc gen Cron: 1987 Estil: art abstracte
Tèc: encofrat Mat: formigó armat i acer Formes: escultura exempta Crom: monocroma Dimens: 720cm x 1200cm x 650cm Loc: Parc de la Crueta del Coll
Context històric
Abstracció Pertany a l’abstracció moviment que va arribar plenament a l’art escultoric de la má dels nous materials. Els basc Eduardo Chillida crea grans estructures de ferro o de formigó de formes simples que reflecteixen la tenció de les forces de la natura. Anàlisi formal Composició
L’obra , una gran masa de formigó armat de 54 tones de pes está suspesa a 80cm de l’aigua d’un estany aritficial mitjançant 4 cables d’acer. L’escultura está formada per una part superior de forma cúbica de la qual emergeixen 4 braços encargolats. Hi ha un contrast entre la pesantor que després pel seu volum i la lleugeresa que li otorga el fet d’estar penjada de l’aire. Estil L’estil de Chillida s’aparta de la figuració i s’endinsa en l’abstracció. Les seves obres van augmentant progessivament de dimensió. el seu estil es caracteritza pels encreuaments de les diferents superfícies, Chillida estudiava l’equilibri entre les zones planes i els buides calculant amb precisió el contracte de la llum i l’ombra. En la realització de les obres de formigó armat de grans dimensions, Chillida seguía els següents passos:
- Realitzava una maqueta
- Construïa amb porexpan l’escultura a mida real
- Rebestia l’estructura de fusta
- La desmontava i la tornava a muntar en el lloc on l’obra havia de ser exposada.
- Omplia el motlle de formigó
- Retirava l’encofrat de fusta
Interpretació Contingut i significació El reflex de l’escultura en l’aigua forma part de la mateixa obra ja que representa el famós mite grec de Narcís. Narcís era un jove d’una bellesa tan gran que ningú s’hi podia resistir, però mai es deixava tocar per ningú. Un día, mentre bebía en un estany es va quedar seduït per la imatge que tenia al davant però no aconseguia tocar-la. En descobrir que era el seu propi reflex es va consumir per la impotència i la malenconia. Els braços de l’obra simbolitzen el fet de poder unir-se amb la seva altra meitat. Funció Neix com a resultat d’una invitació per l’Ajuntament de Barcelona per a que Chillida fes una obra per la Ciutat; la peça s’ha acabat convertint en l’autèntic centre visual de la zona del parc en què està ubicada.

Entradas relacionadas: