Ausiàs Març i les seves obres

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,4 KB

 

Literatura:

L'Humanisme: Bernat Metge: L'Humanisme va néixer a les ciutats italianes i es caracteritza per la revaloració de l'antiguitat grecollatina i l'antropocentrisme. A Catalunya s'introduí pels contactes polítics amb l'exterior i per la Cancelleria Reial. Bernat Metge és l'autor més destacat de la prosa humanista amb Lo Somni, obra què utilitzà el diàleg filosòfic.

-El segle d'or: Ausiàs Marc: En el segle XV el protagonisme cultural de la Corona d'Aragó va passar de Barcelona a València. Hi van sorgir autors com el poeta Ausiàs Marc, l'obra del qual es caracteritza per la sinceritat, la valoració de l'amor humà, l'ús del català sense occitanismes i l'ús de versos decasíl·labs. Els seus poemes se solen classificar en cicles a partir de senyals o pseudònims que designen les dames a les quals s'adreça.

-La novel·la cavalleresca: Va néixer com una evolució dels llibres de cavalleria, que contenien molts elements meravellosos. La novel·la cavalleresca catalana és més versemblant, ja que els protagonistes són herois amb virtuts i febleses. Les dues novel·les més importants són Curial e Güelfa, d'autor anònim, i Tirant lo Blanc, obra de Joanot Martorell. En aquet llibre destaquen l'absència d'elements fantàstics, els episodis cortesans i eròtics i els episodis bèl·lics en que la gran virtut militar del capità Tirant és l'enginy.

Entradas relacionadas: