Ausias march poema llirs entre cards

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,16 KB

 

Curial e Güelfa: D'autor anonim del segle XV. es caracteritza pel realisme i la versemblança, malgrat algun episodi el´legoric i mitologic. Ambientada en el segle XIII esta dividida en 3 llibres. el primer explica com curial es educat ala cort del marques de montferrat a italia i com guelfa, la germana del marques, viuda jove, se n'amora i decideix donarli la proteccio economica que necessita per convertirse en cavaller. El segon llibre se centra en l'anada de curial al torneig de Melun. triunfador en els combats  laquesis i torna a ser victima de la maledicencia tot perdent aixi el favor de guelfa, que jura no perdonarlo fins que tota la cort del puig de nostra dona li demani merce en nom d'ell. El tercer narra el viatge de curial a terra santa i grecia, al retorn el seu vaixell naufraga ala costa d'africa hi es fet presoner i passa sis anys de captiveri a tripoli fins que gracies a l'amor d'unes dames mores retorna amontferrat, sen va aparis lluita, guanya i al lalrg d'un torneig de la cort de frnça demana a guelfa que el perdoni, al final es casen.

Ausiàs March: Va ser el primer poeta català, escriu poesia lirica.(sentiment intim). S'han trobat 128 poemas i es divideix per cants i per tematica, distribuits per.:79 cants de amor:plena de seny (19); Llirs entre cards(35); Amor, amor(12); Oh folla amor(10); Mon darrer be(2); Bell ab bon seny(1). 6 cants d'amor. 42 cants morals i 1 cant espiritual.

Altres autors:  Francesc Eiximenis: frase francisca, natural de girona, autor de lo crestia, obra que tenia 13 parts, que nomes va escriure el primer, el segon el terç i el dotze.  Sant vicent Ferrer: frase un dominica la seva obra eren els sermons on els predicadors eren els que el seguien i escrivien el que ell contava, ell no va escriure res. Anselm Turmeda: frare un francisca, una de les soves obres es disputa de l'ase contra anselm.

Entradas relacionadas: