AVANTGUARDES, GUERRA CIVIL,LITERATURA de POSGUERRA

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,8 KB

 
AVANTGUARDES: es el conjunt de moviments artisticsd'europa el primer terç del segle XX, vol trencar amb la tradició burgesa i experimentar noves formes.
ETAPES A CATALUNYA
· Del 1915 - 1924 Influencia cubista i futurista
· Del 1925 - 1936 Moviment surrealista
· Del 1948 - 1954 Es repren a la posguerra
AUTORS: Joan Salvat Papasseit atacava a la societat burgesa, criticava la deshumanització de la societat moderna ''El poema de la rosa als llavis'' J. V. Foix fa un recull de totes les avantguardes amb el millor de cada una ''Geltrudis''
GUERRA CIVIL: se suprimeixen elo rganismes culturals, es prohibeix l'ús de la llengua catalana que es parla a l'exili, la literatura catalana pateix censura i repressió.
LITERATURA DE POSGUERRA: INICIS: hi ha tres autors. Carles Riba ''del joc i del foc'' on descriu la realitat del seu temps de guerra i exili. Josep M. de Segarra es un autor molt prolific: periodista, traductor, narrador, poeta. Josep Pla era periodista. Fa literatura realista ''el quadern gris''. POSGUERRA: NARRATIVA: es divideix en: novel·la psicologica: Llorenç Villalonga ''Bearn o les sales de les nines'' o ''mort de dama'', i Mercé Rodobreda ''La plaça del diamant'' que explica el proces de maduresa d'una noia de la guerra fins la posguerra en forma de monolegs. existencialisme: Manuel de Pedrolo ''Manuscrit del segon origen''. realisme magic: Pere Calders ''L'arbre domestic''. novel·la de l'exili. TEATRE: va ser suprimit fins l'any 1946, despres va patir censura i diverses prohibicions, el que fa que s'anuli el proces de modernització. AUTORS: Juan Oliver, i Juan Brossa. POESIA: es el genere mes important perque esquiva millor la censura.

Parla de mort, exili, guerra i reflexions religioses. Despres evoluciona el realisme historic i la poesia de contingut social.
AUTORS: Pere Quart: tres frases: 1.poesia humuristica i sarcastica. 2.experiencia de guerra i d'exili. 3.ironia, sarcarsme i critica a la societat. Salvador Espriu: parla dela condició humana de la llibertat del infividu i de la clandestinitat. ''Cementiri de Sinera''.

Entradas relacionadas: