Barbarismes

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,66 KB

 

El Noucentisme.Josep Carner

Noucentisme:concepte,objectius i datació.

Concepte

El noucentisme es un moviment literari que es defineix per oposició al Modernisme però al mateix temps n'es  la continuació ,preten tranformar  la cultura catalana en una cultura moderna.

Objetius

A diferencia dels modernistes,el noucentisme van poder dur a terme el projecte  de modernització,ja que van comptar amb el soport del polítics.

datació

Es considera l'any 1906 com a data de partida del Noucentisme perque va ser  en aquest any que:

-Pública La nacionalitat  catalana.

-Eugeni d'Ors  publica  La veu de Catalunya  el articles (articles que van definit el punt de noucentisme)

-Obres importants: El fruits saborosos (Josep Carner),Horacianes(Miguel costa i Llobera)

El moviment finalitzà  el 1923 arran  de la dictadura de Primo de Rivera.

Principis  bàsics del Noucentisme :

-Arbitrarisme: El desig de contruir una literatura escrita amb un model de llengua  normativitzat(en oposició a l'espontaneïtat del Modernisme)

-Civilitat:(Vida ideal per als nocentistes)Lloc en el qual tothom tingués un lloc per viure ,sense tensions, i on tots els organismes,biblioteques...estiguesen ordenats i organitzats.

-Classicisme:és un moviment artístic caracteritzat per una mirada nostàlgica a l'antiguitat clàssicaCaracteristiques  de la poesia nocenstista

La poesia noucentista es caracteritza  bàsicament per l'expressió mesurada,sense exaltacions,l'objectivitat, i el classicisme.

Josep Carner

Nascut a Barcelona l'any 1884  va ser un dels POETES més representatius del Noucentisme. Va estudiar FILOSOFIA I Lletres.

 Ames de escriure POESIA, va escriure ARTICLES A DIARIS.

l'ANY 1921 ingresa  al cos diplomatic i va  exercir el carrec  de Vincecònsol de l'estat Español  a Brussel.les  va morir l'any 1970.

Es divideis en etapes:

-iniciacio:(1896-1905) .Publica llibre dels poetes (1904),Obra influïda  per l'estil  dels modernistes  i per Jacint verdaguer.

-Etapa neucentista(1906-1924).Pública  Els fruits  saborosos, on s'ofereix una visió iníl.lica de la natura,i Auques i ventalls(1914).

Post-simbolisme(1925-1939) Aquesta etapa es caracteritza  per la humanització de la poesia i s'interessa per les coses  senzilles.L'obra més  representativa d'aquesta  etapa es el CLOR QUIET.

-metafisica:Les obres més importants són  Nabí (1941) on fa una reflexió profunda sobre el destí  de l'home, i Llunyania(1952).

Entradas relacionadas: