Bartomeu Rosselló-Pòrcel (Palma, 1913 - Osona, 1938) va estudiar el batxillerat a l'institut Ramón Llull de Palma, on fou deixeble de Gabriel Alomar i més tard, estudià Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, on va rebre el mestratge de Ca

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,06 KB

 

Bartomeu: va néixer a palma lany 1913 on va fer els estudis secundaris i va tindre com a profesor de literatura a Gabriel Alomar, el qual li desvetlla la vocació literaria, es va traslladar a Barcelona per estudiar filosofia i lletres a la universitat, en aquella epoca inicia la seva amistat amb carls riba i amb salvador espriu, al 1935 va anar a fer el doctorat a Madrid on el va sorprendre la guerra, no es va poder incorporar a les files a causa de la seva salut precaria i va tornar a bcn per colaborar amb tasques de rereguarda, malalt de tuberculosi fou ingressat en un sanatori on va morir lany 1938, obres: quadern de sonets, nou poemes, imitació del foc.

Marius: Lleida lany 1910, es va traslladar a bcn per estudiar medicina, en acabr els estudis va viatjar a Europa i va anar a Madrid a fer el doctorat, al 1935 va anar a un sanatori antituberculós, on va estar fins a la mort.

Bartra: bcn, 1908, família humil, la seva formació autodidactica es va veure compensada per la passió per la lectura, lany 1939 va anar a lexili, primer a fransa i després a Mèxic, va coneixer a lescriptora anna múria amb qui es va casar, lanys 1970 va tornar a Catalunya i va morir lany 1982, obra: marsias i adila.

Vinyoli: bcn 1914, autodidacta, es va introduir a les llertes gracies a les colaboracions que escriví per a la premsa, no va participar amb la guerra perque era fill de vídua i tenia una salut delicada, la seva producció literaria es compon únicament de poesia, va morir lany 1984. Obres: obra poetica, a hores petites, domini magic.

Palau: bcn 1917, arriba a la literatura a traves de lart, la seva formació academica i intelectual sestronca amb la guerra, una vegada acabada va reprendre els estudis i es va posar en contacte amb els joves intelectuals que assajaven de reorganitzar la vida cultural de lexili interior, va coneixer a Picassó i va morir al 2008, obres: la sabata.

Pol: Roda de ter 1929 en si duna família treballadora i vamorir lany 2003 a vic, va estudiar fins als 14 anys i es va `posar a treballar en oficines de la fabrica del sue poble, al 1970 va contraure una esclerosi múltiple que el va afectar progressivament. Lany 1991 va revre el premi dhonor de les lletres catalanes i va ser candidat al premi nobel al 2000, obres: per preservar la veu, la pell del violi

Entradas relacionadas: