Bernat metge abans de lo somni

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,71 KB

 

Lo Somni, Bernat Metge

És un autor contradictori per a enganyar i fer-li entendre el que no és. Lo Somni és L’obra complexa. Està relacionat amb esdeveniments històrics.

Els Estudiosos i crítics tenen opinions diferents sobre l’autor de Lo Somni. Lola Badia deia que Metge no era humanista perquè en Catalunya no va haver-hi Humanisme. La primera edició del llibre es va fer el 1925. En aquest temps el Moviment important era el Noucentisme: reacció cap al Modernisme, aquests Miraven cap a Grècia i per tan, cap a l’humanisme. L’humanisme (s. XIV) volia La recuperació de la literatura italiana i grega, a Catalunya el representant més Important n’és Metge.

Respecte A la seva vida era Fill d’un hipotecari que va morir, la mare després es va tornar a casa amb Ferran Said que era notari. Els notaris eren humanistes ja que sabien llatí en Tots els seus registres. Metge va seguir el seu Camí i va entrar a la Cancelleria Reial per a ser notari reial. A més, va ocupar càrrecs de confiança Amb el rei que el va enviar a Avinyó. Les ciutats importants eren regides per Lleis que el rei atorgava. Els enfrontaments entre els reis i el poble eren Normals. Al regnat de Joan I deixava els seus afers  als cancellers i entre ells estava Bernat Metge. Els jurats De València i els Cancells dels 30 de Barcelona l’avisaven que els cancellers Llevaven el poder als reis i hi ha moltes acusacions cap als cancellers de Corrupció, malversació, violació, etc.

El Rei, en principi no fa cas de les acusacions, de fet, envia a Metge a averiguar D’on pareixen les acusacions però a l’Abril del 1496, Barcelona avisa a Joan I Que volen enderrocar-lo i tampoc fa cas. Unes setmanes després obri una Investigació, dies després mor mentre caça. Després de la mort, la corona havia De passar al germà, però la reina anuncia que està embarassada, encara que era Mentida, ho feia per a guanyar temps.

Martí Obri un procés contra els cancellers, el procés que acaba en alguns a la presó però No sabem si Metge va anar (Així comença Lo Somni però ho diu el narrador, no l’autor).

Martí L’humà després els va tornar a admetre a la Cancelleria. En Lo Somni s’ha Interpretat com una autojustificació d’aquests fets. Aquesta obra estaria adreçada A Martí l’Humà perquè així el poguera reinstituir a la Cancelleria. Finalment, és Admès.

A Partir de molts estudis, aquest llibre no està adreçat a Martí l’Humà i diuen Que el va escriure després d’estar a presó. El va escriure com una obra seriosa I que reflexiona de filosofia que interessa al cercle pre-humanista.

El jo És fictici i l’error ha sigut confondre’l amb l’autor. Van haver altres Personatges que es van queixa però no igual que Metge. Aquest, tracta el tema De l’ànima de Joan I, va tindre una mort sobtada. Per tant, no va ser una bona Mort perquè no va tindre temps d’anar a confessar-se i deixar-ho tot preparat. La gent es preguntava si estaria al purgatori o al cel.

Lo Somni és un diàleg, Un dels que parla és Joan I. Diu que està al purgatori. És un personatge que té Un somni on el rei li explica on està i que ell sabia que eren innocents. L’ànima Del rei és qui conta la versió que l’interessa a l’autor.
Un text paral·lel és Una narració d’aventures de Ramón de Perellós “El viatge al purgatori”. Era Un bescompte que justifica les seves acusacions i intenta tranquil·litzar les Consciències. El que fa és viatjar al purgatori a veure el rei al purgatori, Realment a Irlanda. És un text que té els seus orígens igual que Lo Somni però molt Diferent. 

Entradas relacionadas: