Com sé que es besa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,88 KB

 

 Com se que es bessa - J.S.Papasseit

Autor del poema:
Joan Salvat-Papasseit va néixer a Barcelona el 16 de maig de 1894 dins d’una família de classe mitjana-baixa. Papasseit va anar passant d’una feina desagradable a una altra fins als disset. Va ser llavors quan la seva carrera d’escriptor i de pensador va començar. Es va sentir atret per l’anarquisme, el socialisme i el catalanisme i tenia un esperit lluitador que es contradeia amb el seu cos, debilitat per la tuberculosi. Aquesta malaltia el va matar l’any 1923.

Temàtica del poema
El tema principal és la relació amorosa entre dos joves. El tema del poema es pot dividir en dos parts, ja que com que aquest poema no te estrofes, el dividiré de la següent manera. La primera part que parla del amor sensual, de la relació lliure,... I la segona part en que la tercera veu adverteix al poeta que un amor que no es cuida, es pot perdre fàcilment. Si no cuides una relació dia a dia, qualsevol corsari que passi li pot prendre l’amor.

Figures literàries
al·literació, “Com sé que es besa la besaré”(v.10 i 11)
anàfora o una repetició d’estructures en els versos 12 i 13: “marineret qui no vigila –corsari ve i li pren l’aimia-, si no li duia cap cançó –corsari ve i li pren l’amor-“. L’avantguardisme: És un moviment estètic en qualsevol art que es proposa buscar la innovació a través de la destrucció de les formes clàssiques i a la introducció d’elements nous. Va aflorar a Europa a la primera dècada del segle XX, per varis motius: La crisi en la que estava enfonsada Europa, que desencadenaria en la primera guerra mundial; l’encasellament artístic conseqüent, la reacció d’artistes com Pablo Picasso o George Braque que animava a la gent a mirar al futur i no al passat, meravellats pels avenços de la ciència i la tecnologia, etc. També , la gent va reaccionar a causa de la pèrdua de vides en la guerra, ja que trobaven absurd un sacrifici tan gran.

El Noucentisme, moviment en el qual va escriure Josep Carner es va iniciar l’any 1906 i va acabar l’any 1923. En aquella època els autors eren molt apreciats. El seu inici es data amb la publicació de les gloses d’Eugeni D’ors. Es troben molts indicis de voler recuperar els principis dels moviments del Quattrocento i del Cinquecento. Els burgesos agafen molta importància en aquest moviment perquè pagaven i actuaven com a mecenes d’autors que esdevenien importants com són Eugeni D’ors i Josep Carner. És important aquest moviment en terres catalanes, perquè aconsegueix elevar la llengua catalana al nivell d’autors europeus de l’època. També deixa enrere l’antic moviment com és el Modernisme. Cançoneta incerta

Entradas relacionadas: