"la bogeria" Narcís oller por capitulos

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,36 KB

 

 Narrativa Moderna Catalana.Només es traduïa però no es publicava res, perquè la llengua Castellana era de més prestig


 i no hi havia ningú que fomentés la Publicació. Teoria del Superhome de Nitche, que representava la figura Individualista, lo diferent i extravagant, que sobresurt.L’orfeneta de Menargues – Julita Realisme Estil que descrivia el món real fidelment Com si portés un mirall en les seves mans, reflectint tot el que veu, lo bo i Lo dolent.  Madame Bovary
Naturalisme(Zola, pare del Naturalisme) És l’evolució del Realisme però més Enfocat en els personatges, i el seu anàlisi psicològic. Els naturalistes són Com científics que estudien els seus personatges i els posen en diverses Situacions per a comprovar la seva resposta. Aquests personatges estan Dictaminats per la seva herència biològica.CostumismeSi el Naturalisme és una evolució del Realisme, el Costumisme també ho és, però aquest corrent Està més centrat en els costums, i els descriu.Narcís Oller És considerat el pare de la novel•la Moderna catalana. La seva estètica està basada en el Realisme però amb un Rerefons ROMàntic. No mostra una realitat real, sinó tal i com ell la veu, Caracteritza els seus personatges inventats, no reals.• La papallona: noia òrfena, que viu dictaminada per la seva herència biològica com a modista, és Enganyada i acaba morint per amor.• L’escanyapobres: Avarícia com a malaltia.• Vilaniu: història desenvolupada en el seu poble natal D’un jove advocat com ell que acaba suïcidant-se per amor.• La febre d’or: dividida en dos parts (la pujada i la baixada) Que reflexa la societat capitalista burgesa i la borsa.• La bogeria: tracta D’això, la bogeria -.-“• Pilar Prim: història de Pilar Prim que està enamorada D’un home, casualment la seva filla també, i lluita per ell.

T.9 Gèneres literaris moderns

Principalment joves burgesos anarquistes Que es podien dedicar exclusivament a la literatura pels diners dels seus Progenitors. Diversos corrents estètics:
Parnassianisme (clàssics), decadentisme (depresió, mort), vitalisme (exalta la vida), simbolisme (símbols)...
La revista l’Avenç i les festes Modernistes foren els màxims exponents.


Poesia
Dividida en dos bàndols:
1. Més ROMàntic: que defensa la Sinceritat, fidelitat a l’experiència viscuda, senzilleza expressiva... (Joan Maragall)
2. Més clàssica/i•lustrada: basada en la Perfecció i el refinament

J. Maragall
Màxim exponent. Vitalista, paisatges i Referents catalans (Comte Arnau).
Nausica

Narrativa
Destaca la novel•la simbòlica, que es Carateritza per utilitzar elements naturalistes.
Raimon Casellas-Els sots feréstecs (Simplement recordar una mica els noms)
Víctor Català-Solitud: història de Mila, Que ha de pujar a l’ermita de la muntanya amb el seu marit Maties, que la té Abandonada i passa d’ella [...] La viola l’Ànima, que és el personatge dolent. Després d’això i de la mort del seu amic, el pastor, abandona el seu marit i S’enfronta a una nova vida tota sola.

Teatre
Renovació profunda esdevinguent un dels Gèneres més importants.
Santiago Rusiñol-L’auca del Senyor Esteve (Simplement recordar una mica els noms)
• Teatre simbolista de Maeterlinck: Intenta fascinar a l’espectador amb una línia argumental simple però molt Màgica.
Teatre regeneracionista de Ibsen: Denúncia social, revolta dels personatges. És un estil de teatre difícil d’entendre, Només per a intel•lectuals.

Entradas relacionadas: