Canigó jacint verdaguer

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,54 KB

 

Jacint Verdaguer (1845-1902) (segona meitat S.XIX)

Aquest autor representa la consolidació de la Renaix poètica i es considerat el creador del catala literari modern. Va assolir tanta popularitat, que els seus poemes eren apresos a l'escola i fins i tot alguns es convertiren en cançons populars.

L'obra de Verdaguer és en vers, també va conrear la prosa i mentre altres autors alternaven cast. I cat. En les seves obres, ell va escriure tota la seva obra en català.

Va néixer al si d'una família pagesa. Entrà al seminari per iniciar la carrera eclesiàstica i començà a familiaritzar-se amb la cultura grecollatina i europea. Va alternar els estudis amb tasques camperoles i amb l'entusiasme per la cultura popular pròpia del seu medi rural (rondalles, llegendes...)

Li diagnosticaren una malaltia i li aconsellaren prendre aires de mar. Es va embarcar com a capellà en un vaixell de ruta Esp-Cuba, així tingué l'oportunitat d'estar en contacte directe amb l'escenari de l'obra amb la qual obtingué un premi en els Jocs Florals, l'Atlantida.

Viatja per Europa i realitza nombroses excursions pels Pirineus. Després d'un viatge a Terra Santa, Verdaguer torna trasbalsat i s'enfronta a les autoritats eclesiastiques, la qual cosa provoca que els bisbe li retiri la lliçència de dir missa.

Mor de tuberculosi i el seu enterrament va ser multitudinari.

Obra

Prosista execepcional, destaca com a poeta. Poesia conrea dos temes: Catalunya i Déu. Predomina to intimista i descripció de la natura.


Poesia èpica

Atlàntida

Considerada la primera gran obra del romanticisme i Renaixença. Un llarg poema èpic que narra la desaparició d'aquest continent mític. Consta d'una introducció, Déu cants i una conclusió.

Canigó

Poema èpic, és considerada la millor obra de la Renaixença poètica. L'obra mostra l'enfrontament de dos mons: el paganisme (les fades) i la religiositat (els comtes i els monjos) en una època concreta, l'Edat Mitjana, i també evidencia la victoria del cristianisme sobre la religió musulmana. De caire popular se serveix de llegendes medievals catalanes que es mesclen amb elements populars i històrics. Tema principal és l'origen de Catalunya i l'autentic protagonista del poema es la natura, descrita amb gran riquesa de detalls.

Gentil es el personatge central, que simbolitza l'heroi ROMàntic.

Poesia lírica

És caracteritza també pel sentiment nacionalista i religiós.

Prosa

Tres temàtiques:

-Llibres de viatge /-Articles periodístics /-Narracions folklòriques

Prejudicis

És un judici de valor ames sobre una llengua o sobre els seus parlants generat per la ignorància o la mala intenció.

-Els que comparen una llengua amb altres (Tuson ... Forma de dicotomia)

-Els que tenen relació amb la diversitat interna de la llengua: La creença d'una relació geràrquica entre llengua i dialectes; el rebuig d'aquests en favor de l'estàndard, que és un prejudici correlatiu a l'anterior i que tendreix a empobrir l'idioma; el menyspreu pels dialectes diferents del nostre, àmpliament explotat pels secessionistes; i el refús de l'estandard, perquè les llengües sense estàndard no poden usar-se als àmbits públics i acaben desapareixent.

Entradas relacionadas: