Canigó jacint verdaguer

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,5 KB

 
JACINT VERDAGUER: Jacint verdaguer és el poeta més prestigiós de la llengua catalana del Segle XIX. Va néixer el 17 de maig de 1845 a Osona. Va ingresas al seminari als 10 anys per fer estudis eclesiàstics. Al 1865 va rebre 2 guardons dels jocs florals. Al 1870 va ser ordenat sacerdot. Aviat va tenir una malaltia que li produia un fort mal de cap i li van recomanar embarcar a un viatge cap a les antilles per poder refer la seva salut i poder viure intensament l'escenari de la obra epica en la que ell treballaba, l'oceà Atlàntic. Al 1877 li van premiar la seva obra Atlàntida als jocs florals. Al 1886 va viatjar a Terra Sabta i en tornar va patir una profunda crisi personal. Llavors el seu camí adopta un Camí espiritual mes extravagant com ara exorcismes, això va fer que al 1893 li suspenguessin la lliçència de dir missa i li manés anar al santuari de la gleva. Allà s'hi sentí empresonat, quan això es va fer public el país es va dividir en dos, els que volien que tornes a l'església i els que no. Al 1895 s'envà a una casa d'una dona a la que ell havia fet exorcismes en Barcelona. Després de tenir uns forts enfrentaments amb l’església es va retractar i va ser rehablitat. Després d’aix`va agafar tuberculosi i va morir al 10 de juny de 1902 L’ATLANTIDA: Publicada al 1877, va ser un poema epic format per 10 cants que narra l’enfonsament de l’antic continent dels atlants. El seu argument es basa en un naufragi de colom a les terres de l’atlantida, però també es barreja amb la natura i els seus capricis. Utilitza al•literacions, hipèrbatons, comparacions, metàfores i personificacions i l’ús del decasil•lab èpic. CANIGÓ: Publicat al 1886, concentra els ideals més ROMàntics de recuperació del passat medieval d’un poble i de les seves figures heroiques. Consta de 12 cants. Té com a tema principal l’origen de Catalunya. Narra la historia de Gentil i de la seva historia d’amor amb Flordeneu i traiciona al seu oncle. Dolgut per la seva traïció el seu oncle el matà. Aixo fa que el seu pare es baralli amb el oncle, pro es reconcilien gracies al abat Oliba.

POESIA DE VERDAGUER: Utilitza expresions del poble senzill i un lexic senzill. Destinada al poble. Poesia patriotica i poesia religiosa eren les seves principals vessants.LA PROSA:Sorgeix en moments d’intens conflicte interior . La necesitat de ferse entenedor , per afrontar les acusacion que li plogueren (exorcismos,demencia,malversació de diners ) li exigí una prosa neta,clara i funcional.LLIBRES DE VIATGES:-A excursions i viatges (1887):Hi explica excursions pel pirineu i viatges que va fer pel Mediterrani i per l’Europa central.-El 1889 Dietari d’un Pelegrí:explica el viatge que va fer a Terra Santa.Aquestes obres es troben dins del genere que ara anomen em reportatge periodístic.ARTICLES P
ERIODISTICS:
Entre el 1895 i el 1897 foren publicats a la premsa els seus articles En defensa propia.Aquest articles el defensava de les acusacions i calumnies de que era víctima.LES RONDALLES:El volum Rondalles (1905) aplega llegendes , adagis i rondalles populars que Verdaguer aprendre de petit.VERDAGUER CREADOR DEL CATALA LITERARI MODERN:Entre els partidaris de llengua arcaica i els partidaris del catala popular,Verdaguer sabé fusionar les dues tendencies i va crear una prosa correcta i expresiva , clara i funcional.Verdaguer posa les bases perque el catala emergeixi novament amb esplendor com a llengua literaria.AGUEL GUIMERÀ:IMPORTANCIA DE GUIMERÀ COM A POETA:-Va ser un home que va colaborar decisivamente en la revifalla del genere , que participà en els Jocs Florals i que obtingué el 1877 el títol de Mestre en gai saber.Característiques DE LA SEVA POESIA:La poesia d’Angel Guimera es recollida als llibres següents: Poesies(1877),Glorioses(1913).Les característiques principals de les seves obres eren :-El carácter epic , -l’aspecte religiós,-la idealització del mon rural.TEATRE I LLENGUA:El teatre en catala estava molt arrelat a les capes populars,als seus gustos i a la llengua viva. Categoria “teatre culte”.

Entradas relacionadas: