Canigó jacint verdaguer

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,81 KB

 
venia de família humil i als 10 anys va començar a estudiar al seminari però com no tenia diners anava i tornava a peu durant els anys de la seva formació. Als 18 anys es lloga una masia on a l'hivern dona clases als nens i a l'estiu treballa al camp.
Amb tot això apareixen els jocs florals a Catalunya i es fa una crida perque la gent hi participi i ell hi participa. Li son premiats dos poemes amb accesit. Ell es de l'Esbart de Vic on queden gent del seminari per parlar de poesia. Quan es anomenat capellà li donen una església d'un poble per anar a fer misa, pero es duu una gran decepció perque volia seguir aprenent. Ell hi va però s'acaba posant malalt i els metges li diuen que ha de pendre l'aire i uns amics li consegueixen una plaça com a capellà d'un vaixell i es pasa 9 anys viatjant de Barcelona a Cuba i a Puerto rico i allà es on acaba un dels seus poemes mes famosos "ATLANTIDA".
Allà coneix al propietari del vaixell, el Marques de Comillas, i aquest li dona una geina com a capella de la seva família. Això fa que Verdaguer es quedia a Barcelona. El Marques mor i pasa a ser el capella del seu fill. Els Comillas viatgen molt i ell va als viatges per Europa. A l'estiu te vacances i va als pirineus on escriu la seva obra "CANIGÓ". Hi ha un moment en el que vol viatjar a Palestina. Quan torna coneix a un cler que esta ficat en el mon de l'espiritisme i dels exorcismes i Verdaguer acaba entrant en aquest mon. En aquest mon coneix a la viuda Durant.
Ell comença a fer aquestes practiques a casa del Marques de comillas i aixó està mal vist. El Marques va perdent amb ell la confiança i el fa fora de casa i parla amb el sacerdot de Vic perque envii a Verdaguer al Santuari de la Gle v a. Verdaguer es dona compte que el tenen empresonat i marxa a viure amb la viuda Durant. Comença a haver-hi gent a favor de verdaguer i altres en contra. Com no te favors de ningú, Verdaguer es sent amb necesitat d'escriure articles de diari com "EN DEFENSA PROPIA" per justificar tot el que esta fent.
Verdaguer es perdonat per el Bisbe de Vic, li torna la capacitat de fer misa però tot aquest calvari fa que Verdaguer caigui malalt i el recull un home a Vallvidriera i es alla on mor. Tota Barcelona es va reunir per dirli adéu.

Entradas relacionadas: