Canigó jacint verdaguer

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,94 KB

 

Antoni Maria Alcover

El seu interès per la llengua i la cultura popular el dugué a recollir els 24 volums de Rondaies Mallorquines, escrites en forma dialectal. La recopilació suposà l'inventari d'un gran nombre de paraules dialectals. Així, sorti la idea de fer un diccionari amb materials recollits de primera mà, interrogant la gent de tot el domini linguistic.

Va organitzar un cos de corresponsals a les distintes regions i un de secretaris per organitzar els materials recollits amb l'objectiu d'elaborar un gran diccionari de la llengua. Aquest havia d'aplegar la llengua antiga ila moderna, la literaria i la dialectal.

Per guanyarse simpaties amb Balears i Valencia va canviar el nom de de diccion. de la lleng. cat. pel de Diccion. Català-Valencià-Balear.

Francasc de Borja Mollfou cridat per esser-ne el màxim organitzador i redactor.

En vida d'Alcover es publicà el primer volum. Quan morí, la responsabilitat del diccion. quedà per Borja Moll, qui s'encarregà de continuar-lo.

Pompeu Fabra

Fou catedratic de Química però va sentir una forta inclinació per la filologia. L'IEC li encarregà la tasca de normativització de la llengua. Amb ajuda de col·laboradors van confeccionar les Normes Ortogràfiques, la Gramàtica Catalana i el Diccionari general de la lleng. catal.

Els criteris de la reforma eren:

-El respecte per l'etimologia i el coneixement de les lleis de l'evolució de la llengua.

-El respecte per la tradició literària medieval.

-La pronunciació real dels dialectes.

-L'harmonia amb les altres llengües europees.

Fabra va sistematitzar el seu treball normativitzador en fases:

-La codificació ortogràfica ./-La sistematització gramatical. / -La fixació del lèxic. / -L'explicació, mitjançant la publicació d'obres, dels seus criteris. Jacint Verdaguer (1845-1902) (segona meitat S.XIX)

Aquest autor representa la consolidació de la Renaix poètica i es considerat el creador del catala literari modern. L'obra de Verdaguer és en vers, també va conrear la prosa i mentre altres autors alternaven cast. i cat. en les seves obres, ell va escriure tota la seva obra en català.

Va néixer al si d'una família pagesa. Entrà al seminari per iniciar la carrera eclesiàstica i començà a familiaritzar-se amb la cultura grecollatina i europea. Va alternar els estudis amb tasques camperoles i amb l'entusiasme per la cultura popular pròpia del seu medi rural (rondalles, llegendes...)

Li diagnosticaren una malaltia i li aconsellaren prendre aires de mar. Es va embarcar com a capellà en un vaixell de ruta Esp-Cuba, així tingué l'oportunitat d'estar en contacte directe amb l'escenari de l'obra amb la qual obtingué un premi en els Jocs Florals, l'Atlantida.

Viatja per Europa i realitza nombroses excursions pels Pirineus. Després d'un viatge a Terra Santa, Verdaguer torna trasbalsat i s'enfronta a les autoritats eclesiastiques, la qual cosa provoca que els bisbe li retiri la lliçència de dir missa.  /  Mor de tuberculosi i el seu enterrament va ser multitudinari.

Obra Prosista execepcional, destaca com a poeta. Poesia conrea dos temes: Catalunya i Déu. Predomina to intimista i descripció de la natura.

Poesia èpica

Atlàntida

Considerada la primera gran obra del romanticisme i Renaixença. Un llarg poema èpic que narra la desaparició d'aquest continent mític. Consta d'una introducció, deu cants i una conclusió.

Canigó

Poema èpic, és considerada la millor obra de la Renaixença poètica. L'obra mostra l'enfrontament de dos mons: el paganisme (les fades) i la religiositat (els comtes i els monjos) en una època concreta, l'edat mitjana, i també evidencia la victoria del cristianisme sobre la religió musulmana. De caire popular se serveix de llegendes medievals catalanes que es mesclen amb elements populars i històrics. Tema principal és l'origen de Catalunya i l'autentic protagonista del poema es la natura, descrita amb gran riquesa de detalls.  Gentil es el personatge central, que simbolitza l'heroi romàntic.

Poesia lírica És caracteritza també pel sentiment nacionalista i religiós.

Prosa Tres temàtiques: -Llibres de viatge /-Articles periodístics /-Narracions folklòriques

Entradas relacionadas: