Cants d'amor ausias march

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB

 

Bernat Metge va néixer a Barcelona , no gaire abans sobre el 1343 en una família lligada a la cort . Es va formar en el domini de l'escriptura en el coneixemnt de les llengües oficials(llatí ,català i Aragónés)i en les lletres.La seva estada a la cort pontifícia d'avinyó, un dels focus culturals més actius a l'Europa de l'època li va permetre aprofundir en nous autors i noves leectures, hi destaca Petrarca. Bernat va ser secretari dels últims reis de la dinastia comptal catalana, Joan I i Martí I. Es va veure involucrat en els escàndols i afers de corrupció, sobretot , arran la mort de Joan I 1396 fet que va motivar la redacció de Lo Somni. A partir de la mort de Martí I, va estar apartat de la cort i va morir a Barcelonael 1413.

Obra: La obra mes representativa es Lo Somnipero hi destaquen les següents : Llibre de fortuna e Prudència- valter e Griselda- Textos humorístics.L'obra de BM va arrelar en la cultura , la literatura i en la mentalitat medieval.L'inovació consisteis a impregnar la prosa catalana d'elegancia i estil clàssichi utilitzar alguns elements Italians

Ausiàs Marchva néixer a Gandia el 1400 I va morir a València el 1459. Fill duna família de poetes I cavallers, va participar al servi dAlfons el magnànim, que el nomena falconer reial. Es va casar dues vegades, no tingué descendència legitima, però si fills naturals.
La poesia de March proposa el trencament amb la poesia de tradició trobadoresca. La componen 128 poemes, on expressa els seus sentiments amb un to directe, personal. Lhome i el poeta son el mateix, apareix amb totes les virtuts i els defectes, amb els dubtes i les certeses, para dallò que lobsessiona: amor, relaciona de lhome amb Déu, la mort i el problema ètic. Lobra marquiana es pot estructurar per la temàtica i el to en diferents blocs: cants damor, cants morals i de mort.


· Cants d’amor: son el tema central dels quals és l’amor. Ausiàs Mach parlar d’amor és parlar de dona, de la dona individualitzada, idèntica en virtuts i defectes a qualsevol ésser humà. Són dones reals, que afronten l’amor intel·lectual. Els Cants d’amor s’organitzen entorn de cinc senhals de pervivència trobadoresca: plena de seny, llir entre cards, oh folla amor, amor, amor i mon darrer bé. · Cants Morals: poemes basats en la tradició filósòfica d’Aristòtil i sant Tomàs que el porten a l’anàlisi dels seus sentiments i les seves contradiccions. · Cants de Mort: els constitueixen sis llargs poemes escrits en la vellesa, en què la mort hi és personalitzada i el poeta la veu, com a alliberament del dolor d’haver perdut la capacitat d’estimar i com a prologa de dues incògnites : destí de la dona estimada en el més enllà i la justícia de Déu.
El Curial e Güelfa.   apareixen temes cavallerescos, sentimentals, d'aventures, moresques i psicològiques. Estructura i argument. Primer llibre (Es presenta a Curial. Coneix a na Güelfa i s'enamora d'ella)// Segon llibre (Na Güelfa li dona una altra oportunitat an Curial de ser-li fidel mentre és vigilat per una ajudanta de na Güelfa)// Tercer llibre (Hi ha una tempesta que fa que na Güelfa aní a la recerca d'en Curial, però no el troba. Llavors, na Càmar s'enamora d'en Curial i li diu on és el tresor del seu pare perquè no li deixà casar-se amb en Curial i es suïcidà llançant-se per una finestra). Les dones: el motor de l'acció. Aquest apartat dóna com a idea principal la possibilitat de que si no hi hagués aparescut cap dona a l'història Curial no estaria al nivell de sa seva màxima esplendor. Una mentalitat a cavall de dues ideologies. Lluny del model artúric, sembla que l'autor es va deixar influir més pel pes de la tradició clàssica, per la literatura italiana contemporània i per la tradició catalana de Llull, de les cròniques i de la seva novel·la sentimental de l'època.

Entradas relacionadas:

Etiquetas:
yeahh Curial e Güelfa