Característiques del Modernisme català

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,43 KB

 

Modernisme

És un moviment literari i artístic que es va desenvolupar entre 1892 - 1911, i que pretengué modernitzar i europeitzar la cultura catalana, superant la Renaixença.

Etapes: 1892 - 1900(Etapa combativa i crítica contra la Renaixença)/ 1900 - 1911(Etapa d'assimilació per part de la societat)

Corrents: Regeneracionisme(vol transformar la realitat a través de l'art)/ Simbolisme:(defensa de l'art per l'art)

Característiques: Rebuig de la societat burgesa basada en el materialisme. Defensa de la libertat individual de l'artista. Incorporació d'influències dels moviments europeus de l'època. Partidari de l'art total. L'exemple més famós del Modernisme català és l'arquitectònic(Gaudí). Autors:

Joan MARAGALL: va néixer i morir a Barcelona(1860 - 1911). Evolució dels models de la Renaixença. Obertura vers els models europeus més actuals. És poeta modernista més destacat. Va escriure Poesies(1895), Visions i Cants(1900)...Personalitat de gran influència social i cultural. Teoria literaria:"la paraula viva". Poesia vitalista, que reflecteix els seus sentiments i dubtes. Temes: vida, mort, transcendència, història, actualitat...

VÍCTOR CATALÀ: Caterina Albert i Paradís(1869 - 1966) signava amb aquest nom per evitar perjudicis sobre la dona escriptora. Era filla d'una família de propietats rurals. Fortes inquietuds artístiques: dibuix, pintura i escriptura. Màxima representant del Naturalisme rural. Prosa plena de recursos poètics i expressius. Obra: Solitud 1904 - 1905(la protagonista lluita contra les forces d'un món hostil).

SANTIAGO RUSIÑOL: Barcelona(1861 - 1931). Els seus pares van morir molts joves i ell va estudiar per heretar el negoci familiar. Santiago es va rebelar i no va voler heretar el negoci i dedicar-se a l'art. Va estudiar art viatjant a París durant 1898. La pintura va ser la seva passió. Va celebrar a Sitjes les Festes Modernistes, a casa seva. Obra: L'auca del senyor Esteve(primer va ser novel·la i més tard teatre).

Entradas relacionadas: