Característiques del Modernisme català

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,55 KB

 

Novel·la modernista:  Víctor Català. Solitud(1905)Temàtica rural, sortien per capítuls, revista Joventut,busca propia individualitat.

Onbrívoles(1904) Drames Rurals (1902)  Joaquim Ruyra: Marines i Boscatges Prudencia Bertrana: Jasofat Josep Pau i Pagès: La vida i la mort d'en Jordi Fraginals.

Pseudònim de Caterina Albert de l'obra Càlzer d'Amargor. Neix a l'Escala, família rica. Aficions artístiques: Dibuix, pintura y escultura. Tema principal novel·la modernista -> lluita entre l'individu i l'entorn. L'acció es situa a un escenari rural, preferentment a la montanya que adquereix valor simbòlic. Protagonista representa artista, es troba enmig d'un ambient físic (simbolitzat per natura) social (gent camp) que l'impedeix realitzar les seves aspiracions.

Els Sots Ferèstecs (1901) de Ramón Casellas inaugurá el període de la novel·la modernista, arriba al punt més alt amb Solitud (Víctor Català 1905).

La poesia de Joan Maragall -Segle XIX societat catalana-> cambis a causa industrialització. Es desarrolla Barcelona que forma burgesia industrial->intervenir en política,neix clase obrera. Aquests cambis expliquen l'aparició d'una serie de fenomens que marquen societat catalana.

-Naixement ampli moviment cultural. -La voluntat de construir un país autònom. -Reinvindicacions revolucionàries de la classe obrera. -1892 sorgeix grup artistes i intel·lectuals (modernistes). Volen expresar desig modernitat. -Objectiu transformar la societat a través de art i acció política per situar al nivell europeu. -Lemes Jocs Florals patria fe i amor. Substituits per idees de joventut, progrés i innovació.-Els modernistes eren joves insatisfets de la societat que es rebel·laven contra la cultura anterior i contra els seus pares.-Joan Maragall va néixer a BCN l'any 1860, família burgesa (industria téxtil). Ell va estudiar dret l'any 1879, volia formar-se intel·lectualment i relacionar-se amb joventut il·lustrada. 1890 Maragall inicia activitat periodística. Entra al Diario de BCN i col·labora amb la revista Avenç. Mort l'any 1911.

1875-Modernisme abarca diferents discusions artístiques. España Realisme França Art Noveau R.U. Modern Style

Modernisme en contra del Renaixement. 1884-Surt paraula modernista revista Avenç. 1892-Cau Fernat->1a Festa Modernisme. S'acaba 1911 mort de Maragall. 1912-> Ultima novel·la modernista Els Sots Feréstecs de Raimón Casellas. Combativa: 1892-1900-> Primera Festa Modernista a Sitges (1892). Es dona a coneixer el moviment. Establerta: 1900-1911 Es consolida moviment maxima prod. Literatura. 1906-1911 Noucentisme i Modernisme es solapen. Bohemia: Persona viu al marge convencions socials i normes societat.

-Primera etapa Modernisme poca prod. Literaria Joan Maragall: poeta més destacat-> La vaca cega

El teatre modernista:Teatre poden fer moltes disciplines en una sola- Art total.Teatre modernista va ser cambi important. Rep molta influencia teatre europeu.Corrents->Regeneracionalista/Teatre d'idees i Simbolista. Regeneracionalista Henrik Ibsen més influencia 1893. Transformen societat a partir del seu art. Planteixen drames reals. Ignasi Iglesias, Joan Puig i Ferreter (Autors Regen.) Simbolista -> Art per l'art-> funció estètica. Crear elements simbòlics. Presten atenció detalls. Mon interior personatges. Maurice Maeterlink Apel·les Mestres, Adrià Gual-> Teatre simbolista. Santiago Rusiñol Neix BCN 1861. Família burgesa.-> Ell era l'hereu i l'avi el va educar per el negoci.Volia ser pintor i anaba a classes d'amagat. -> Es casa pero no va anar be i se'n va a viure a París durant 10 anys. -> Torna i compra la casa "El Cau Ferrat". L'Auca del senyor Esteve->1907 capítuls revista Joventut. 1909-> La fa teatral 1917-> L'estrena. Génere comedia. Explicam com una família burgesa de mercería li surt un nen que vol ser escultor. Reconciliació entre pare i fill quan el pare esta apunt de morir. Reconeixement mutu, els modernistes necessiten diners de la burgesia i aquesta la dimensió espiritual del artista.

Entradas relacionadas: