Característiques del Modernisme català

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,12 KB

 
 Modernisme:Moviment literari i artístic desenvolupat entre 1892 i 1911.Pretén modernitzar i europeitzar la cultura,catalana.Etapes:1892-1900: etapa combativa i crítica.
1900-1911:assimilació per part de  la societat. Corrents principals: Regeneracionisme:transforma la realitat a través de l'art. Simbolisme: defensa l'art x l'art. Trets comuns:Rebuig de la societat burgesa,defensa de la llibertat, incorporació d'influències de moviments europeus, partidari de l'art total.
Maragall(poesia):Barcelona,1860-1911 poeta modernista + destacat. Personalitat cultural i social. Poesia vitalista i personal. Evolució dels models europeus més actuals. Jocs florals.
vida,mort,transcendència,història i actualitat de Cat., el paisatge i la natura.
Poesies(1895)Visions i cants(1900)
V.Català(narrativa): Caterina Albert i Paradís (1869-1966) es refugià sota el pseudònim de Víctor Català per esquivar els prejudicis de l'època sobre una dona escriptora. Filla d'una família de propietaris rurals. Dibuix, pintura i escriptura. Prosa plena de recursos poètics i expressius.
Solitud
S.Rusiñol(teatre):Barcelona,1861-1931. Els seus pares van morir de molt joves i anà a viure amb l'avi patern que intentà introduir-lo per al negoci familiar: una fàbrica de teixits. Adquirí formació artística i viatja a París. La pintura va ser la seva passió i va ser un pintor de gran qualitat.
L'auca del senyor Esteve

Entradas relacionadas: