Característiques del Modernisme català

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,09 KB

 

Modernisme


Fou un moviment complex i contradictori,resultat d'influències molt diverses.
Etapes:
-Inici i formació: (1892-1900): mostra una forta preocupació per normalització de la llengua.Trobem dos corrents ideològics que utilitzaven la revista L'Avenç,i més tard,Catalònia com a mitjà d'expressió.
*El regeneracionisme.Artistes volien renovació de aspectes de la societat i calia aprofitar aspectes positius.
*L'esteticisme.No creien posible intervenir directament en la societat.Buscaven la creació d'una obra artística que tinguera valor per si mateixa.
-Modernisme triomfant.(1900-1911).Apareix la revista Joventut i s'assimilen els escriptors de la Renaixença.S'hi conrea el ruralisme,i trobem les primeres obres del
Noucentisme.

Novel.La rural i decadentista. La modernista reflectia la realitat a través de l'emoció que l'artista havia viscut i que li permetia superar les aparences de la realitat externa.
Característiques:
-Novel.La rural:El ruralisme modernista s'oposava a la visió del camp idealitzada i folklòrica de la Renaixença.Els narradors modernistes planterajen eb l'ambient rural problemes d'abast més universal,com relacions conflictives entre un individu i una massa social.
-Víctor Català(1869-1966):Va nàixer i morir a l'Escala.Dedicat a pintura i literatura.Obres:Destaquen "Caterina Albert" y "La infanticida".
-Obra:
Drames rurals(1902),Ombrívoles(1904) i Caires vius(1907) i la publicació de Solitud(1905).
-Novel.La decadentista:Descriu la suggestió,reflectia una realitat interior amagada.Temes freqüents(l'erotisme i la sensualitat)
-Prudenci Bertran(1867-1941):Va nàixer a Tordera.En 1906 publicà Josafat.Va morir a Barcelona.
-Obra:elements de la novel.
La(la religiositat de l'escenari,el mite de la Bella i la Bèstia i la lluita del jo del campaner,entre el bé i el mal.
Proses bàrbares(1911),Els herois(1920),El meu amic Pellini i altres contes(1923) i Jo! Memòries d'un metge filòsof(1925).
Novel.La costumista: el costumisme és una forma híbrida en què es confonen esquemes romàntics i realistes.
Santiago Rusiñol: va ser el màxim exponent de la novel.La costumista dins el Modernisme. Obres:El pobre gris(1902) i L'auca del senyor Esteve(1907)

Entradas relacionadas: