Característiques llibre meravelles (estellés)

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,34 KB

 

Gabriel Ferrater: neix a Reus el 1922 gran formació en l’àmbit familiar, interessat per les mates i la lingüística fins a ser un intel·lectual autodidacte,lúcid i independent. 1968 professor de la UAB reconeixement públic i es va suïcidar el 1972. L’obra poètica de Ferrater es concentra en el període 1958-1968, escrigué 3 llibres (Da Nucis Pueris, Menja’t una cama i Teoria dels cossos) i reordenat en el llibre Les dones i els dies llibre de 114 poemes breus on s’hi reflexa alguns dels aspectes de la seva vida. El seu estil o temes poètics estan molt arrelats a la vida quotidiana i es basa en una poesia de l’experiència de la vida i reivindica la poesia en sí. Ferrater fa una observació moral distant i antisentimental.   

Vicent Andrés Estellés: neix a Burjassot 1924 fill de forner estudia periodisme a Madrid. Tenia una salut delicada va abandonar la seva feina i es dedicà exclusivament a la literatura. Morí a València el 1993. Obra: Ciutat a cau d’orella, Donzell i amarg, La clau obrí tots els panys, llibre de meravelles i Horacianes. Estellés convertí la matèria literària en la seva experiència personal i comunitat el temes en les seves obres són: l’amor i el desig la vinculació amb la seva terra, fa una elegia de la vida quotidiana. Recorre a imatges contundents, plàstiques i sensorials amb una llengua molt viva.

Miquel Martí i Pol: neix a Roda de Ter 1929 als 14 anys treballa en una fàbrica el 1972 fortament afectat per l’esclerosi múltiple el va anar paralitzant fins que mor el 2003. Entre el 1960 i 1970 es vinculà a nombroses iniciatives culturals i esdevenia un dels autors més llegits i apreciats de la època. Obra de caire realisme poètic: El Poble, La Fàbrica i 27-peomes en tres temps. Obra més intima i reflexiva: Estimada Marta, L’àmbit de tots els àmbits i llibre d’absències i Llibre de solituds. En tota la seva obra vol evidenciar el pes de l’experiència personal.

Entradas relacionadas: