Característiques Víctor català

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,17 KB

 
NOVEL.LA REALISTA DEL Segle XIX
el Realisme considerava que lescriptor havia de reproduir nmes els fets que podia observar. Havia dabandonar la fantasia i limitarse a reflectir el mon real, de manera objectiva. Una ona de pessimisme envaeix la societat europea ja que el resultat del gran proces economic no era el que sesperava. Aqesta crisi de confiança tmb va comportar la crisi de la novel.La realista.

LA NOVEL.LA MODERNISTA
la solució la van trobar en el Modernisme. Lescriptor havia de ser capaç de percebre laltra cara de la realitat. El 1901 apareix la primera novel.La modernista es Els sots feréstecs de Raimon Casellas. Pretén reflectir el xoc emocional que lartista sent quan entra en contacte am la realitat.En treu visions subjectives que sexpressen a traves dun llenguatge colpidor, suggeridor i rar, a traves duns personatges singulars, que simbolitzen les forces ocultes de lesperit i la natura.

Víctor CATALÀ, EL NOM LITERARI DE CATERINA ALBERT (1869-1966)
va néixer a l'Escala en una família de rics terratinents.Va anar poc temps a lescola pero gracies a lambient culte que es respirava a casa seva, va poder aconseguir una formació especial. Es va donar a coneixer am el propi nom, als Jocs Florals d'Olot de 1898, li van premiar el monoleg teatral La infanticida. El contingut de lobra (la confessió duna mare que ha mort la seva filla) vausà un gran escandol en saber que l'havia escrit una noia. A partir de llavors, Caterina Albert va decidir crear un pseudonim simbolic per fimar les seves obres: Víctor Català. Va morir el 1966 conservant una certa fama de persona enigmàtica.
SOLITUD
la novel.La gira al voltant del conflicte interior duna dona que es troba enmig dun entorn físic i social opressor. Ella luitarà per superar akesta situació i aconseguir realitarse com a persona, encara que suposi la marginació social i la solitud.
comença kuan la Mila, una noia emotiva i sociable, inicia am desconfiança, l'ascens a una muntanya feréstega i solitaria, amb Matias, amb qui sacaba de casar. Es un home abúlic i gandul, que ha acceptat la feina d'ermità. Un cop a l'ermita, la Mila coneix el pastor Gaietà, un home ple de tendresa i serenor, té totes qualitats de que està faltat el marit. Amb el suport i els ensenyaments del pastor descobreix la vida fantastica de la muntanya i la seva identitat com a persona. Tmb hi troba l'Ànima, un caçador daspecte deforme, monstruós. I la Mila se situa al centre de la lluita entre el pastor i el caçador furtiu, entre les forces protectores i les forces destructores de la natura.
Solitud esta escrita en un estil ric en imatges i en recursos literaris, la llengua es viva, expresiva, pero difícil de comprendre perke Víctor català utilitzava moltes paraules cultes i tmb dialectes i paraules creades per ella mateixa (neologismes).

Entradas relacionadas: