Catalan

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,26 KB

 
mots 2 vals:
positius:
ningú(=algú), rs(=alguna cosa),cap(=algun),gair(=molt),gns(=una mica),mai(=alguna vgada),enyoc(=en alguna banda)
ngatiu: la matixa xaula pro ambl no dvant/ o utilitzant no pas
mots intrrogatius: dtrminats: kin,kina,quants,quants pronoms :ki.a ki, què pr què advrbis: on, quan, com .quant
dif: intr total:exigix si o 1 no cm a rsposta i intr parcial:la rsposta aura d sr 1a prsna,objct, yoc etc
dif:intr dircta:oracions indpndnts acabn ambl sign ?, intr indircts: stan subordinads a 1 vrb dclaratiu i no xtn intrrogant al final.
oracions ex ortativs: ens prmtn manar (vrb impratiu)i pro ibir (vrb subjuntiu).
coherencia:es la propietat qe dna unitat al text també la coherencia es organitzar i ordenar les nostres idees.
cohesió:es la propietat qe relaciona i connecta les diferents parts d'un text:exemples puntuació,connectors etc.
adequació: és l'us d'un estil o registre en una situació comunicativa.un missatge es pot emetre en una situació informal o formal.
correcció lingïstica:un text ben contruit ha de respectar totes les normes ortografiques, morfologiques, sintactiques i lexiques.
definicio oracio: unitat minima de comunicacio completa, autonoma sintacticament, constituida pel sintagma verval(subj) i sintagma verbal(predicat) , classificació de les oracions:- segons actitud del parlant poden ser primarias: enunciativa, interrogativa i exhortativa o secundaries: exclamativas, dubitativas i desiderativas i -segons la naturalesa.

La novel·la realista
Apareguda pels volts del 1830, es caracteritzava per considerar l’art com la representación de la naturalesa, pel tractament de temes de la mes absoluta actualitat, l’interès pels canvis històrics que es producen i la descripción exacta dels ambients i la psicologia dels personatges. Representats més rellevants de la novel.la realista a catalunya són :
-Carles Bosch de la Trinxeria (1831-1879)
-Josep Pin i Soler (1842-1927)
-Dolors Monserdà (1845-1919)
-Maria Vayreda (1853-1903)
-Narcís Oller (1846-1930) va néixer a Valls l’any 1846 i es va desplaçar a Barcelona per estudiar dret. Va morir a Barcelona l’any 1930. És considerat l’artífex de la novel.la catalana moderna. La seva estètica, fonamentada en el Realisme, té, però, un rerefons romàntic: la realitat només esdevé obra d’art gràcies a l’empremta amb què la transmeta l’artista. Obres del autor: La papallona(1882), L’escanyapobres(1884), Vilaniu(1885), La febre d’or(1890-1892), La bogeria i Pilar Prim(1906). Narcis oller també va traduir obres en prosa i teatrals( Tolstoi, Goldoni,Flaubert, Dumas…) i va escriure un magnific llibre de memories, Memories literaries(1962).
El naturalisme
A partir de 1872, a França, el realisme es va veure superat per el naturalisme encapçalat per Émile Zola.Tenien una realitat física de l'entorn perqué així aconseguien la genètica de l'individu com la realitat personal. Es va sotmetre als principis científics.
Les propostes naturalistes van ser introduïdes en la literatura catalana per:
-Josep Yxart
-Joan Sardà
-Narcís Oller

Entradas relacionadas: