Catalan

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,66 KB

 
pista de bitlles: Qui? la historis s'explica des de fora, en tercera persona. el narrador domina l'espai i el pensament dels personatges. Què? Es tracta d'una historia on dos soldats estan a una trinxera, on s'estan molts mesos. Mataven amb un fusell el cap dels altres. Un dia tots dos van tindre un malson, on mataven a moltes persones i els caps rodolaven com una pista de bitlles. Al dia següent es desvellen i es posen a parlar on diuen que el que fan está malament. A l'acabar agafen un altre cop el fusell i continuen matant.
Quim monzó: Qui? La historia s'explica des de dins perquè hi ha un personatge que també fa la narració. és un punt de vista adaptat a l'edat del nen: espai(només explica el que veu), pensament( el que sent ell mateix) i l'edat (interpreta les coses d'acord amb el que pot entendre).
el gelat rosa: Qui? si combinen els punts de vista: 3a p. 2na p. i 3a p. (aquest orde té a veure amb el temps).
Què? Es tracta d'una parella que un diumenge per la tarda estan asseguts a un parc. El noi li dóna un anell de prometatge, la noia l'accepta, però pensa que l'anell la lligarà a aquest noi. El noi compra un parell de gelats, li dóna el de color rosa a la noia i en aquell moment li vé al cap el record d'un noi que havia marxat a la guerra. Encar estima aquell noi i si poguès tornaria amb ell.
metamorfosi: Qui? la historia s'explica des de fora, en tercera persona. el narrador pot reproduir el pensament del noi. Què? Gregor Samsa es lleva pel matí sent un escarbat, però el seu món exterior és el matei,sense canviar res. No sabia que havia passat, va intentar dormir-se però en la posició que sempre dormia no la podia fer sent escarbat. Ho va intentar mil vegades però no ho va aconseguir. Va sentir un dolor a un costat, que sentia per primer cop.
sintaxi: és l part de la lingüística que s'ocupa de l'ordre amb que combinem les paraules dins de l'oració. quan combinem l'ordre dels mots que pronunciem tenim 3 resultats: canvia el resultat, destaca una part o destruir una frase.Entradas relacionadas: