Causas de la crisi literaria catalana siglos xvi xvii i xviii

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,79 KB

 

Romanticisme- s(XVIII). - Va dominar al s XIX i va viure amb el Realisme, -Adopten les idees: sensibilitat, lliure expressió individualitat de personatge. Poesía intimista i filósófica. Caract: - reivindicació de jo + poesía de experiència personal, - predomini del sentiment, - interes x la lletjor, - espiritualitat, -natura motor de generar emocions, - l'art religió, - melancolia, - interès pel passat medieval. Objectius - recuperar l'ús del català promovent l'activitat literaria, -Impulsar l'autonomia de la lit cat, -Fomentar el coneixement de la història deks països catalans, - crear institucions o organitz catalanistes.

El Barroc (XVII) -clasicisme exuberant, -literatura del Barroc es converteix de d'un punt de vista literari lingüístic. Temes: -fugacitat del plaer i voluntat estètica, -sentiment de mort i desengany de vida, -sensació predestinació, -l'esceptisme és crític amb l'il.Lusió, -caricatura tragicaburlesca, -engoixa solitud i pesimisme polític. Llengua: castellanismes, escrivien en castellà.


-Neoclassicisme(XVII) propugnava aspesctes estètics com sinetria i equilibri. Joan ramis- escriu a dones, escriu tragèdies neoclàssiques, en alexandrí, 3 unitats (història sencilla i única, en un sol lloc, un dia) es posa a escriure en castellà, pasa a estudiar arquología històrica.

-Literatura popular i tradicional (xvI-XVIII) escassa producció poètica, tipus: poemes populars(nadales, cançons lladres, bandolers, corrandes), caract: extensió curta, anónims, totes classes socials, escrits per cantar, poesies musicades i popular, llengua col.Loquial i espontaneitat.

-Els jocs florals: (1859), escriptors nous es fa per prestigiar la llengua catalana i la literatura. Recueració de temes com pàtria, fe i amor. Carles Aribau- La pàtria. Cant al seu orígen i a la llengua, odes, tema: exiliat d'un paradís. Arcaismes i medievalismes. Jacinet Verdaguer- combina poesía catalana tradicional amb la culta, ordenat sacerdot, guanya jocs florals amb l'atlàntida. (troba Déu ala naturalessa) escriu Canigó. També escriu teatre de renaixença- agafa coses del teatre popular (XVI-XVII) sobretot sainet.

Entradas relacionadas: