Causes de la renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,88 KB

 
La Renaixença és un fenomen de recuperació cultural produït a Catalunya entre 1833 i principis del S. XIX que va supos a la recuperació del català com a llengua literària i de cultura. Característiques DE LA RENAIXENÇA:-la renaixença és un fanomen de recuparació cultural i del català com a llengua desde 1833 fins 1877, és període on es va impulsar la p roducció literària culta en llengua catalana després de tres segles de decadència.-Quan esdavenen els canvis per la revolució indus.La burgesia impulsa la c onscienciació nacionalista x impulsar a la producció literaária en català.-una causa del moviment de la renaixença va ser la manifestació social entre el S.XVIII i S.XIX. K van provocar problemes económics i canvis poítics, l'ús de la llengua va destacar en alguns sectors.-les idees de la renaixença proveninen del romanticisme. El romaticisme va surgí a Alemanya a finals del S.XVII, després es va estendre x Europa.(Autors: Novalis,Schlegel).-El terme Renaixença va sorgir de la revista: La Renaixença.
LA REVISTA EL E UROPEO:va ser publicadael 1823-1824 a BCN,va ser una revista k va introduir el moviment del romanticise, el romant. Era contrari al classicisme i a la rigidesa neoclàssica. CARACTERISTICAS DEL Romàntic:-L'ús del mite,la ironia i dels símbols.-L'originatiltat i la imaginació en la creació. -Interés pel folklore i la lit. Polular. -Exaltació de la naturalesa com a força k genera vida.- exaltació de l'individualisme k dona lloc al subjectivisme.-reguig de la realitat del present i sentiments de nostàlgia cap al passat.-Domini de la fantasia x sobre de la raó.-Interés x la história sobretot x l'Edat Mitjana.-Ús del llenguatge expresiu:exclamacions, exageracions ,+ adjectivació.AUTORS DEL ROMANTICISME:Goethe,Víctor Hugó,Manzoni,Leopardi..
EL ROMANTICISME:arriba a CAt. A BCN l'anys 1820.Catalunya es converteix en la difusió d'aquest moviment. A través de revistas com:El Europeo,El Vapor,EL propagador de la libertad. OBJECTIUS DE LA RENAIXENÇA:-recuperar i depurar la llengua catalana.-Conscienciar la població de la identificaió entre llengua i nació.-Impulsar les institucions i fomentar la creació de noves entitats.-Reclamar la restauració dels jocs florals.-Fomentar a través dels jocs Florals els escriptors x recuperar els diferents gèneres.ELS JOCS FLORALS:es van restaurar l'any 1859 peró se celebren fins l'any 1936.El lema k van escollir va ser "Pàtria, Fe i Amor".La renaixença va influir en la recuperació dels Jocs Flurals.Hi podien participar escriptors de tots els gèneres, el poeta guanyador dels tres premis era considerat Mestre en Gai Saber.Grácies als Jocs F. Van apareixre noves generacions d'autors k el k vanfer va ser consolidar la recuperació de diferents gèneres lit. Ex autors:Verdaguer i Guimerà.
JACINT VERDAGUER:representa la recuperació de la poesia culta en catala després de tres segles de decadència, és consideratel creador de la llengua literària contemporània. Tres etapes en la seva vida: 1º(1860-1877) on predomina la lit.Religiosa,2º(1877-1886) maduresa i consolidació com a poeta (obra:L'Atlàntida/ Canigó.) . 3º(1886-1902) les transicions i les lluites , la crisi espiritual.(obra:Pàtria/En defensa pròpia.) .EL COSTUMISME: la narració costumista va significar la realitat,un gènera de tradició ROMàntica. El seu interes se centrava en la descripció d'escenes de la vida cuotidiana, de personatjes típìcs,els articles de costums son peces breus on majoritariament no hi ha acció ni argument, destaca la descripció.

Homero: és el primer i el + important de ls poet e s de la antigü itat, es deia k era c (VIII aC) era C ec com els augurs i profetes,símbol de la intel·ligència veuen ambels ulls interiors.Del poeta han sobreviscut els dos monuments literatis + importants del mon antic:la Ilíada i la Odissea.Es testimoni d'una tradició oral transmesa pels AEDES recitadors.Les seves obres destacan: l'exaltació de l'home amb la mentalitat hel·lènica, la força,l'amistat,l'amor,l'estúcia(per Ulises),la fidelitat(Penèlope),els herois + humans son admirats x elpoble i s'acosten als déus,son envejosos i fràgils.SAFO poetissa k partany al S.VII i S:VI un de les poetes + privilegiades de Grècia,en la seva vida barrega la llegenda i la veritat. Safo representa la culminació del gènera a Grècia, en la seva poesia posa al descubert els seus sentiments, el present,el món etern,l'oblit,la soledat,l'odi...Escriu poesia lírica,oda,cançó,himnes,cant oral,epigram,sempre cantat.Eurípides: Poeta y dramaturgo griego, Su obra, influida por los filósofos de su época, se caracteriza por el análisis de las pasiones amorosas, el estudio del carácter femenino ETC.En de les seves obres representa a FERDA k esta enamorada d'Hipòlit, el fill del seu marit Teseu, se suicida pel desintarès del jove i la deessa Afrodita el castiga.
MAR EGEU al voltat del mar es van desenvolupar dues grans cultures, k es representen simbólicament, la minoica i la mecènica. El mite el representa Minotaure, k recrea alguns dels espectes del seu imaginari.CREONT: és un personatge de mitologia grega que pertany al cicle tebà.Va ser rei de Tebes en tres ocasions. És un dels principals personatges de la tragèdia d'Antígona, de Sòfocles. En aquesta obra Creont és rei de la ciutat de Tebes, després de la mort dels dos aspirants al tron,Etèocles i Polinices, fills d'Èdip. Ell prohibeix que es doni sepultura al cadàver de Polinices, per haver mort atacant la seva pròpia ciutat, la germana de Polinices, Antígonsa, contradiu a Creont i li dóna sepultura, i es condemnada a mort. El fill de Creont, Homó, el promès d'Antígona, se suicida i a continuació la seva pròpia esposa també posa fí a la seva vida.SÓFOCLES Poeta trágico griego. Perfeccionó la técnica teatral e introdujo el tercer actor.Obras: , Antígona, Èdip rei, Electra, Las Traquinias.De l'obra edipo rei: l'argujment es k Edip mata Laios,mel sue pare, i es casa amb la seva mare Iocasa.L'Antígona, Etèocles i Polimices, germans morts en la guerra de Tebes, Antígona i Ismena els volen tractar = malgrat les ordres de Creont, el tirà.
 JASON I MEDEA: l'autor de l'obra és Eurípides el rei Pèlias va imposa al seu nebot Jàson la missió de Trobar el velló d'or. Que reclamava la corona del regne de Grècia. Jàson va acceptar la missió, però no la fa tot sol, intervenen altres herois de la mitologia grega, com Hèracles entre d'altres,El grup d'herois es deia els argonautes.El grup d'herois ha de navegar fins a l'extrem més remot del Mar Negre, a la Còlquida, on el velló d'or era custodiat per un drac immens, però amb l'ajuda de Medea, que estava enamorada de Jàson per una fletxa d'Eros, van poder aconseguir el preciat objecte, fent que el drac s'adormís gràcies als encanteris de Medea. Jàson havia promès la seva mà a Medea si aquesta l'ajudava a aconseguir el velló, però quan no va poder ser el rei de la seva patria, van marxar a Corint, on Jàson es va prometre amb la princesa en matrimoni, deixant de banda Medea, i justificant-se dient que aixi els seus fills tindrien un bon futur.
Medea, com a venjança contra això i la pròpia princesa, va fer un vestit per la núvia i el va posar en verí. La princesa va estar encantada amb el regal de Medea, però quan se'l va posar, va morir. Medea va acabar la seva venjança contra Jàson matant els fills que havia tingut amb ell,un cop complerta la venjança va sortir de la ciutat i es va dirigir a Atenes.VELLÓ D'OR: esra una pell de xai amb propietats màgiques que es trobava en una terra anomenada Còlquida.

Entradas relacionadas: