Civilitat noucentisme

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,45 KB

 

El neocentisme i les avantguardies son dos moviments contraposats que van donar una gran dinamisme a la literatura,especialment a la poesia.

El NOUCENTISME

El noucentisme va ser un moviment cultural predominant entre 1906 i 1923 i tenia com a objectiu dotar la societat catalana d'institucions de tot ordre,polítiques,culturals,educatives..Etc que garantissin un bon funcionament. Els noucentistes més rellevants són Eugeni D'ors,assagista i principal responsable de l'elaboració i la difusió del programa del moviment, i els poetes de l'escola Mallorquina( miquel costa i llobera,Juan Alcover i Gabriel Alomar),Guerau de Liost i sobre tot, Josep Carner.

L'obra poetica de Josep Carner(1884-1970)expressa amb delicadesa i un llenguatge elegant,ric de recursos i de vocabulari,els tòpics del noucentisme.La tematica dels seus poemes es variada: Paisatges i figures de Catalunya,la bellesa femenina,el pas del temps i la seva propia vida interior.Josep Carner ho retrata tot amb tendresa i ironia,i aconsegueix una poesia que exalta el seny com a valor principal que ha de regir tots els aspectes de la  vida.

Entradas relacionadas: