Comparació tirant lo blanc i curial e güelfa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,56 KB

 

CURIAL E Güelfa

Narra l’ascensió social de Curial gràcies a Güelfa. Alternança d’elements amorosos i cavallerescos. Psicologia complexa dels personatges. La geografia té noms reals. Aporta personatges històrics. També aporta elements humorístics. Estil narratiu dinàmic, ja que combina el llenguatge culte amb el col·loquial. Tracta diversos aspectes de l’existència humana.

TIRANT LO BLANC

Joanot Martorell. Protagonista força real, amb virtuts i defectes. El narrador és interromput sovint per altres personatges. Geografia real i temps pròxim. Erotisme i humor. Personatges parlen amb un to col·loquial i graciós que alternen amb un estil més solemne i oratori.

AUSIAS Març

Neix Gandia 1397 mor València 1459. Casa Isabel Martorel i Joana Escorna. Temàtica: imatge de la dona més humana i real. Estil: farcit d’imatges de la vida quotidiana. Llengua: Català i Valencià. Manté de la lírica trobadoresca: decasíl·lab amb cissura a la 4, cobla i el senyal. Cicles:  tensions amor intel·lectual i amor sensual, idealització de l’amor, maduresa i acceptació de la sensualitat, remordiments per un amor descontrolat, assoliment de la Pau espiritual amb un amor tranquil.

Entradas relacionadas: