Context sociopolític dels anys posteriors Guerra Civil

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,02 KB

 


pEdat de lectura

L'ombra del Stuka és una novel·la adequada per a lectors i lectores a partir de catorze anys. La presentació dels episodis desencadenants de la intriga (de l'època de la Guerra Civil espanyola), la manera en què s'exposa aquesta intriga i alguns temes col.Laterals com l'amistat, el coneixement d'una religió —el judaisme—, les relacions familiars... I, sobretot, l'aventura que suposa la investigació d'un misteri, contribueixen a fer que la lectura de L'ombra del Stuka esdevingui apassionant per a un públic adolescent. Ara bé, l'alumnat de més de setze anys en podrà fer una lectura més aprofundida, perquè s'interessarà més per alguns temes com la Guerra Civil i les seves conseqüències o com el judaisme.

Argument

Ja en el primer capítol, el lector s'adona que hi ha dos "temps" importants en l'argument de la novel·la. L'acció es desenvolupa en el temps actual, contemporani al lector; però també és fonamental el temps de la Guerra Civil, que esdevé tan "present" (a través dels records, de les referències, de les investigacions dels protagonistes, etc.) com el contemporani.

L'acció se situa durant un estiu a Benissuda i a Sant Joan del Pla, dos pobles imaginaris a prop de l'Ebre. A Benissuda, hi viuen l'Elvira Ferrer i en Roger Arganyol, dos joves amics de quinze anys. Si bé ells tenen una excel·lent relació d'amistat, les seves famílies, no tant.

Un dia, al principi de les vacances, l'Elvira, en Roger i el seu gos topen —el gos, també en el sentit literal del mot— amb en David Tischler, un jove jueu alemany que ha fet un viatge des d'Hamburg amb tren i amb bicicleta per esbrinar la desaparició, seixanta anys enrere, d'uns familiars (un besavi, el germà d'un avi, la seva esposa i els seus tres fills) que van fugir de l'Holocaust i que van viure durant quatre anys a Sant Joan del Pla.

La investigació que suposa, a partir de la meitat de la novel·la, resoldre la desaparició dels membres de la família d'en David, és assumida com a pròpia també per l'Elvira i per en Roger. Gràcies a les investigacions que fan, junts o per separat, totes les peces aparentment inconnexes de la intriga (símbols jueus, una balada jiddisch del guetto de Varsòvia que ha esdevingut una cançó popular al poble barrejada amb una llegenda sobre l'Ebre, objectes amagats en una cambra secreta a la qual s'accedeix a través d'un pou, crims inconfessables...) acabaran encaixant.

A Benissuda també hi viu en Franz Wigobald, un alemany que tripulava el bombarder Stuka que va fer caure el catorze d'Abril de 1938 la bateria antiaèria que hi havia al poble i que hi va tornar després de la Segona Guerra Mundial. El que va veure en Franz aquella nit —i que havia oblidat durant seixanta anys— serà la peça que resoldrà definitivament el trencaclosques.

Però els tres joves no descobriran pas només com van desaparèixer els parents d'en David —el que estaven buscant explícitament— sinó també altres aspectes sobre els seus avantpassats, tant de la família de l'Elvira com, sobretot, de la família d'en Roger. I al final, tots hauran d'aprendre a perdonar.v

Entradas relacionadas: