Corrent literari de Joan Roís de corella

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,56 KB

 

Joan Roís de Corella: el camí interromput al Renaixement: un dels grans escriptors del segle d'Or, el caracter de la seua obra y la seua vida ens fan considerar-lo un clar precedent del Renaixement.

Naix a gandia (1440) y mor a València (1497). La seua família pertanya a la baixa noblesa i va optar per la carrera eclesiàstica. Però malgrat ser sacerdot, tingué una vida amorosa agitada i alguna de les seues amants com Caldesa ha tingut trascendència literària (Tragèdia de Caldesa).

Corella participà activa i intensament en el món literari, social i intel·lectual de la València del seu temps.


L'estil líric i la seua formació literàira li permeteren fer contruccions oracionals brillants. El valencíà en Corella és un estil clàsic i pur. Es considerat el mestre de la valenciana prosa, un estil llatinitzat ple de cultismes, hiperbàtons, epítets i adjectivacions múltiples, perífrasis verbals.

Com que Corella no considera gèneres diferents, la seua prosa s'entremesclà amb la poesia i també combina tractaments cultes amb populars.

Escriu obres profanes i religioses. En les primeres es presenta tant amb l'actitud d'un amant suplicant com amba la d'un amant ofés o traït. Les obres religioses encara mantenen l'esperit medieval que buscava excitar la pietat dels lectors.

Entradas relacionadas: