Cronica Ramón muntaner

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,47 KB

 

Ramón Llull : biografia Neix a Mallorca (1232/1235)i mor alvoltant de 1316. Va ser un dels 1ers autilitzar una llengua románica per traktar temes al voltant de(mates,filo,historia,teologia). La conversió, dedica la seva vida a 3 objectius:-Construccio descoles per formar misioners que difonguesin la fe cristiana  -Convertir infidels (musulmans i jueus) al cristianisme.  - Escriure llibres per difondre ideals cristians primitius Obres - El llibre d'evast de blanquerna: novela escrita en neollatí, protagonista viules diferents estats de vida religiosa : ermita,abat,cardenal,papa . -El llibre de les besties : setena part del llibre de meravelles de Félix. -El llibre d'Amic e Amat : hi ha 3 personatges: L'amic(home) , L'amat(déu) i L'amor , fa d'intermediari entre amb dos.   - El llibre de l'ordre de la cavalleria : Manual del cavaller cristia , va influir en Joanot Martorell (tirant lo blanc)  Croniques : obres important, extenses narracions de fets historics , kasi sempre caracter belic.Finalitat fer propaganda de actuacions politikes del reis catalans i contenen un marcat heroic i una clara intenció patriotica -La Cronica de Jaume I : cronica mes antiga (1244-1274),coordinada i potser escrita en part pel mateix monarca.A mes dels fet militars , ens dona detalls iteresants de la seva vida kuotidiana  -Cronica de Bernat desclot: redactada (1283-1288) , pel tresorer Bernat Escrivà . Protagonista Pere II el gran tracta de la conkesta de Sicília i invasió  de Catalunya pels francesos . - La Cronica de Ramón Muntaner : considerada la millor i la mes emocionant de totes 4 . (iniciada 1325) . Muntaner protagonista , pero posa emfasi en les empreses militars des catalans , com expedició a lorient capitanejada per Rojer de flor , en k els catalans van annexionar la corona els comtats d'Atenes i neopatria. Pensada percser llegida en veu alta , llenguatge viu i coloquial. - Cronica de Pere el Ceremonios : escrita entre (1349 i 1385) justificació del seu regnat .Narra incorporació del regne de Mallorca i guerra contra nobles rebels avalencia i Aragó.


Estructura carta: -Nom i adreça de l'emissor o emissora   - Nom i adreça destinatari/ia     - Salutacio , separada del text per una coma o dos punts      -Cos de la carta , escrit manera clara         - Comiat i signatura a mà    - Localitat i data .    Hiha diferents tipus cartes    -Carta oficial o administrativa  -Carta familiar i d'amistat   - Carta de presentació o solicitud feina   - Carta oberta

Modalitat Oracional :  3 , Enunciativa , Interrogativa , Imperativa

1Enunciatives: Afitmatives i negatives

2Interrogatives : total : si o no com resposta , Parcial :    , interrogatives retoriques : no pretenen obtenir informació ,  Interrogatives eco :

3Imperatives:

4Exclamatives

Pronoms febles : CD -Definit : artcles (el la els les l')  -Indefinit: no porta article ni determinant (EN)  -Neutre:aixo allo (ho)     QUE?

CI : Singular (LI)     - Plural : (ELS)    QUI?

Catribut  :   Def: (el la els las l')   Ind: (Ho)        Verbs copulatius

CRV: SI PORTA(Preposició DE )  ALTRES preposicions - HI    dE QUE ? EN QUE ?

Entradas relacionadas: