Ddd

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,19 KB

La massa d’aire mediterrània exerceix una gran influencia sobre la península i les Balears, que va suavitzant-se a mesura que s’avança cap a l’oest. Les masses d’aire de l’atlàntic també hi influeixen, encara que en una porció més petita. El contacte amb el mediterrani i el atlàntic fa que les temperatures siguin molt mes suaus a l’hivern i a l’estiu. Classificació La classificació més estesa es la de Köppen que ho fan en funció dels elements del clima que més influencia tenen en el desenvolupament de la vegetació. Però el que nosaltres seguim és el de Luis Albentosa, ja que te en comte tant els elements relacionats amb l’atmosfera com els factors geogràfics. Divideix el territori en cinc grans dominis climàtics: Domini oceànic: té una gran regularitat en el règim dels elements del clima, amb absència de períodes d’aridesa. Hi ha tres variants:-----Clima oceànic: Galícia i Cantàbria. El mar suavitza les temperatures.-----Oceànic de transició: cap a l’interior i per tant augment de la continentalitat.------Oceànic d’influència subtropical: Andalusia, rep influencia subtropical i per tant hi ha un augment de temperatures. Domini mediterrani: des de el litoral del mediterrani a l’interior, tenen influencia marina. Variants: ----Mediterrani suavitzat: clima fresc, humit, ennuvolat i plujós, hi ha glaçades durant l’hivern per l’entrada de vents freds.-----Mediterrani sec: litoral oriental, nord del litoral inclou les illes de mallorca i Menorca, massa d’aire mediterrània i a l’estiu influeixen vents càlids de l’Àfrica. ---Mediterrani àrid: zona de la costa de espanya i Formentera i Eivissa, influencia de front subtropicals i els massís fan que no entrin masses d’aire fred. Precipitacions escasses. Domini interior: les distancies del mar fan que hi hagi un clima continental, de gran amplitud tèrmica.-------Interior de matís continental suau: zona de transició entre el domini oceànic i de l’interior.-------Interior de matís continental acusat: no hi ha casi influencia marina, major amplitud tèrmica. Domini de muntanya: l’altitud fa que baixin les temperatures.----de muntanya d’influència oceànica: serralada cantàbrica i Pirineus, abundants precipitacions.------De muntanya d’influència mediterrània: s. Ibèric i Central, Monts de Toledo i Sierra Morena influencia de continentalitat, hiverns més llargs i freds, però precipitacions més escasses.------De muntanya d’influència subtropical: sistema Bètic, clima suavitzat, amb estius més càlids i secs, la neu només es troba en els cims més alts. Domini de les canàries: ubicades en una latitud subtropical per l’influencia tant de l’oceà Atlàntic com del continent Africà. Pluges escasses i se centren a l’hivern.

4.6 Clima urbà: els factors que modifiquen el clima en les grans ciutats son les activitats humanes, els materials de construcció i l’escassetat de vegetació.------la temperatura augmenta a causa de les calefaccions, vehicles, indústries, els materials i la vegetació escassa. Com a conseqüència apareix l’ILLA DE CALOR, augment de temperatura que puja al aproximar-se al centre de la ciutat.-----La contaminació augmenta la nuvolositat i les boires.------El traçat urbà modifica els vents i les brises dins de la ciutat.-----Increment de les precipitacions a les zones urbanes, a causa de l’illa de calor. 5. El clima a Catalunya. Varia segons la latitud, l’altitud, el relleu i la continentalitat.
Tipus de climes:-------Domini mediterrani ( medierrani d'alte muntanya, de muntanya baixa i mitjana, de litoral, de tendencia continental)-------Domini oceànic (es dona nomes a la vall daran, vents provinents de l'atlantic, boires i humitat.-------Domini de muntanya (influencia oceanica en els cims i les valls dels pirineus. dos subtipus:
clima alpi i subalpi. precipitacions elevades i temp. fresques). VENTS_ Segons las seva procedè ncia:-----------nord i nord-est: freds i poc humits.--------Est: cà lids i secs a l’estiu i humits a la primavera tardor.---------Sud-est: destaquen els de llevant a Mú rcia, els de bochorno a Andalusia i la Manxa, o el xaloc a Catalunya, Valè ncia i les Balears. ---------Del sud i el sud-oest: els garbins o á gregos, son cà lids i humits, dels sud-oest.------Oest: temperats i humits.-------Nord-oest: vents freds, de caire sec i a ratxes, com el cerç o el mestral.

Entradas relacionadas: