De Catalan

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5 KB

 

El pendis, Clementina Ardiu T: la reflexió de buscar lequilibri en lo bo i lo dolent de la vida M: noucentista. " enlairarme sols puc esguardar"    Que jo no sigui més que un ocell tot sol, Carles Riba T:Natura, tempus fugit i l'amor. M: Noucentista "LA vida passa i l'ull no es cansa d'abocar..."      Súnion!, Carles Riba T: Ideal de la democracia i llibertat, ideal mental per estar exiliat. identificació amb el temple M: Noucentisme. "Temple mutilat"   Oda a catalunya des dels tropics, Agustí Bartra T: Lanyor a la seva patria arriva a la llei d'acollida que per a ell es extrany. No mov. " El tropic clava creus de plata furiosa al meu front"    Sol i de dol, JV Foix T: L'aclarament amb el seu món imaginari, de la soletat en fon de tot, tan de la natura com del pasat, se sent sol. No mov "es quan"   Canço del matí encalmat, Salvador espriu T: Mostra els dies d'amargor per al guerra en arenys, la mort. No mov. "Et perdras pel cami que no te mai tornada"   Assaig càntic en el temple, Salvador espriu T: Te ganes de deixar la seva patria Cat. per la guerra civil pero es contraposa. Esta en primera persona.  

El realisme va ser un moviment del segle XIX dominat en tot europa, centrat sobretot en la novel·la que va pretendre reflectir la societat del seu temps, enfront l'evasió cap el passat que sovint implicava el romanticisme. Va donar lloc al naturalisme creat a França per Émilie Zola i que pretenia furgar en les causes biològiques i ambientals de comportament humàObresi autors  més importants: La comèdia humana de Honoré Balzac, David Copperfield de  Chales Dickens, Guerra i pau de Lev Tolstoi, Germinal de Émile Zola, El roig i el negre de Stendhal, Madame Bobary de Gustave Flaubert.

Narcis Oller: La seva primera novel·la és la papallona, de un seductor que es penedeix cuan mor una de les seves amants de que se'n habia enamorat, publicada al 1882. La seva següent novel·la l'escanyapobres(1884) a l'entorn d'una parella d'avars en un poble en plena transformació industrial, era molt més dura, no feia concessions a aquest sentimentalisme i s'acostava més dons a l'esperit naturalista. La febre d'or, publicada en tres volums del 1890 al 1892 i la bogeria del 1898 és una de les millors obres de l'autor.

Angel Guimerà: Va començar la seva carrera literària com a poeta. La seva obra teatral Gal·la Placídia. Es pot dividir en tres etapes: Tragèdies històriques: en vers és l'etapa de Mar i Cel(1888). Obres realistes: En prosa ambientades en l'epoca contemporània de l'autor, es el cas de Terra baixa(1894) L'última etapa: Intenta retornar a l'esperit de les seves primeres tragèdies.  Cal destacar trets biogràfics que van condicionar enormement Guimerà: El complex de mestís: Fill de pare català i mare Canaria català profundament convençut , Els seus pares es casessin quan ell ja havia nascut: era un home molt religios, Fracas amorós: enamorat de jove de Maria Rubió, no es va casar, això li va provocar frustracció.

El modernisme va inisiarse a finals del segle XIX i aprincipis del segle XX que es refereix a la novetat o la modernitat.  Va ser l'inici d'una constat  tot al llarg del segle XX: l'obsessió per marcar distàncies amb el passat, per cremar i mirar cap el futur. El segle XX va suposar entre altres coses una celebració constant de la novetat.

El modernisme català prové de les arts plastiques, de l'arquitectura sobretot: és la de un moviment decorativista vistos i espectacular (Antoni Gaudí, Lluís Domènech o Montaner) De tota manera no va ser un moviment homogeni, sinó que en el seu si van viure dues tendències: El regeneracionisme era un moviment que preconitzava un canvi sociakl i polític i pretenia dons "regenerar" la societat (jaume Brossa) i L'esteticisme que va fonamentar, per la seva banda, la transformació necessària, de la societat en el paper primordial que conferia a l'art, mùsica, pintura...(Santiago Rusinyol)

El modernisme català es va dividir en dues etapes: 1892-1900: va ser l'etapa més comvativa els modernismes van expliucar les seves ides en 4 revistes( L'avenç, Catalònia,Quatre Gats i Pèl & ploma) i 1900-1911: va ser l'etapa més literària i menys ideològica. El modernisme era asimilat per la burgesia catalana, la revista més significativa és Joventut.

Entradas relacionadas: