Un dels 19 poemes del cicle de plena de seny

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,23 KB

 
4.1 Ausuàs March:
Va naixer a valència als 27 anys después d´haver participat en conflictes militars, no va eixir de Gandia on va menar una vida apassionada es casà amb Isabel Martorell va enviudar dons any després i es va tornar a casar. March va morir el 3 de març de 1459, deixant 4 fill il·legítims.
La fama de poeta obscur és resultat d´una opció poètica definida, cal considerar diversos elements: la introspecció fruit del anàlisi dels sentiments, reflecció de caire filósòfic, la dedicada opció lingüística la pressió a la que sotmet la llengua poètica per que transmeta, un complex mòn interior. Les 128 cançons de March agrupades en funció del senyal de la dona a qui van dirigides, es parla de cinc cicles diferents:
*cicle peny del seny: ingratitud de la dama, lloances i el desig i les tortures de l´amador
*cicle llir entre cards: l´amor tota correspost per la dama. S´afegeix la temàtica de la mort a la de la dolorida passió
*cicle amor, amor: es dirigeix a l´amor personificat es dol de la pèrdua de la facultat d´estimar
*cicle oh folla amor: l´amor aparééis espiritual, amb refús de l´amor sensual d´èpoques anteriors. Correspon a la maduresa i senectud del poeta
*Poemas amb el senyal mòn darrere bé dirigits a la seua segona dona, en els qual consta l´equilibri emocional i la Pau interior que trobà en ella
Cants morals: tradició filósòfica, aristòtil principal punt de partida de la introspecció que du a l´analisi dels sentiments. En els cants de mort, introdueix un tema que serà obsesiu en el poeta vell, l´angoixa pel destí ultraterrenal, destí de l´anima de la dona estimada, i la justícia de Déu.
Cant espiritual: llarga oració el poeta invoca a Déu perquè l´ajude a vencer la falta de religiositat.
L´estil: tret característic és la comparació basada en l´experiencia viscuda per explicitar un estat d´ànim, per a expresar contradiccions sentimentals recorre a l´antítesi, la imprecació i la interrogació vocativo.
Mètrica regular: desasíl·labs amb cesura masculina a la quarta síl·lba, distribuits en estròfes, encuadrades (ABBA) i capcuades.
En la llengua poètica de mach no hi ha rastre del provençal. Sap trobar modalitat original podem detectar le marque de la varietat valenciana.
Els seus versos considerats l´obra més gran i influent de la nostra literatura. Va tenir lectors imitadors; lluís Milà, Joan boscà, gracilazo de la vega. No resultava un poeta fácil als seus contemporanis.

Entradas relacionadas: